10 от най-красивите библиотеки в САЩ

7041
10 от най-красивите библиотеки в САЩ

От музеи до църкви, архитектурата в американските градове предлага модернистични шедьоври и исторически съкровища, скрити в малките странични улички. Една често пренебрегвана категория обаче са библиотеките на страната.

Въпреки че първата функция на една библиотека е да съхранява книги и ръкописи, те са и места за проучвания, изследвания и усамотение. Историческите библиотеки от Ню Йорк до Калифорния разполагат с огромни зали за четене, много от тях с декоративен тавани, полилеи и топлото сияние на лампите за четене.

Повече модерни сгради, като Централната библиотека на Сиатъл или Billings Public  Library, са не само архитектурни чудеса, но служат и като пространства за събиране и технологични центрове. Днешните библиотеки не са само за книги, новият дизайн включва звукозаписни студия, компютърни зали и дори изложбени зали.


В чест на красотата им и за да покажем тяхната роля в този все по-дигитален свят, ви представяме 10 значими библиотеки в САЩ.

Централната библиотека на Сиатъл

За реализацията на проект за обновяване на библиотеката са похарчени общо 196.4 милиона долара. Крайният резултат на футуристична сграда е дело на Рем Колас.

Сградата е на 11 етажа, в стъкло и стомана. Тук пространството е огромно, а книгите са подредени на нещо спираловидна рампа, която обхваща 4 етажа. Подредбата следва принципите на десетичната бройна система.

Бостънска централна библиотека

Централната библиотека се състои от две сгради - на Чарлз Фолън МакКим и Филип Джонсън. Сградата на МакКим в Square Copley е построена през 1895 година и тук се помещава голяма читалня, наречена Бейтс хол, със зелени лампи и класически дървени маси.

Възстановяването на читалнята е струвало 50 милиона долара.

Библиотека Fisher Fine Arts във Филаделфия

Проектирана от американския архитект Франк Фърнес през 1888 г., в библиотеката на Университета на Пенсилвания бяга от популярните мрамор или гранит, обичайният дизайн от края на 19 век, в полза на огнената червена тухла.

Сградата съдържа комбинация от кули, комини и високи стаи, имитиращи фабриките в центъра на Филаделфия.

Конгресна библиотека, ВашингтонТова  е най-голямата библиотека в света, която се помещава в три сгради „Томас Джеферсън“ (открита през 1897 година), „Джон Адамс“ (открита през 1938 година) и Мемориалната сграда „Джеймс Мадисън“ (открита през 1981 година).

Достъпът до библиотеката е публичен, но книги се заемат само на членове на Конгреса и Върховния съд и някои други висши държавни служители. Тук работят около 400 души.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg