10 принципа, които да следвате в тези сложни времена

3019
10 принципа, които да следвате в тези сложни времена

В днешния забързан ритъм на живот изискванията целодневно валят към вас от всички посоки, а вие трябва да вземате трудни решения без да разполагате с много време.

На какви трайни принципи можете да разчитате, за да правите избори, който отразяват откритост, честност и истинност.

Ето и 10 принципа, които следва Тони Шварц, автор на бестселъри и президент и главен изпълнителен директор на The Energy Project:

1. Винаги поставяйте под съмнение убедеността, особено вашата собствена. Когато смятате, че безспорно сте прав, си задавайте въпроса "Какво ли пропускам в случая?"

2. Стремежът към съвършенство е безмилостна борба, но също така е и най-сигурният път към трайното удовлетворение. Хората казват, че до съвършенството няма пряк път. За да стигнете дотам, се изисква постоянно упражняване, отлагане на удовлетворението и постоянно поставяне под съмнение на вашата зона на комфорт.

3. Емоциите са заразни, така че е добре да знаете какво чувствате. Мислете си за най-добрия шеф, който сте имали. Как ви е карал/карала да се чувствате? По същия начин трябва вие да карате останалите да се чувстват.

4. Когато имате съмнения се запитайте, "Как бих се държал по възможно най-добрия начин в тази ситуация?" Знаем инстинктивно какво означава да направиш правилното нещо, дори и когато имаме склонност направим точно обраното. Ако намирате за невъзможно в труден момент да си представите как бихте се държали по възможно най-добрия начин, опитайте се да си представите как би реагирал някой на когото се възхищавате.

5. Ако се занимавате с това, което обичате, парите могат да дойдат впоследствие, а могат и да не дойдат, но въпреки това, вие ще обичате това, с което се занимавате. Вълшебно мислене е да предполагате, че ще бъдете възнаградени за това, че сте последвали сърцето си. Това, което ще ви даде е по-богат живот. Ако не станете по-богат в материално отношение, а решите, че това е нещо важно, винаги има време за план Б.

6. Имате нужда от по-малко, отколкото си мислите. През целия ви живот са ви карали да вярвате, че повече означава по-добре и че това, което имате, не е достатъчно. Това е рецепта за разочарование. Вместо това се запитайте следното: Колко от това, което вече имате, наистина добавя стойност към живота ви? Без какво бихте могли да се справите?

7. Приемайте се такъв какъвто сте, но никога не спирайте да се опитвате да научавате нови неща и да израствате. Едното просто не върви без другото. Първото само по себе си води до самодоволство, а второто до самобичуване. Парадоксалното в случая е, че трябва да приемете тези две противоположни неща използвайки самовъзприятието като противодействие на страха и като омекотител на удара от временните неуспехи.

8. Значението не е нещо, което откривате, а нещо, което създавате стъпка по стъпка. Значението произхожда от намирането на начин да изразите уникалните си умения и страст в услуга на нещо по-голямо от самия вас. Да откривате по какъв начин може да сте най-полезен е доживотно предизвикателство, което се ражда всеки ден.

9. Не можете да промените това, което не забелязвате, а когато не забелязвате нещо това не означава, че то ще изчезне. Всеки от нас има безграничен капацитет за самоизмама. За да избегнем болката ние разсъждаваме, минимализираме, отричаме ставаме безчувствени. Противоотровата е желанието да се погледнете с безпощадна честност, и да държите себе си отговорен за човека, който искате да бъдете.

10. Когато се съмнявате, поемайте отговорност. Това се казва да се държиш като възрастен.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...