10 съвета за безопасност на децата във вода

6020
10 съвета за безопасност на децата във вода

© Pixabay

Безопасността във водата, особено когато става въпрос за деца, е изключително важна.

Малчуганите обичат да играят в басейни, водни паркове и в морето. Като родители ние правим всичко възможно да ги опазим.

Натали Ливингстън, която - освен че е майка, разследва и удавяния, предлага няколко практически съвета за Bright Side.


Обяснете всяко едно правило и разкажете на децата за опасностите

Уверете се, че децата разбират причините, поради които съществува определено правило, защото това може да им помогне да развият здравословен страх от водата. Помогнете им да разберат какво е удавяне, посочете им всички ограничения, обяснете защо трябва да се правят почивки от плуването, защо задържаме дъха си под водата, както и защо спасителните жилетки са толкова важни.

Научете ги на мерките за безопасност

Преди да влезете в басейна, морето или в какъвто и да е друг воден обект, е важно децата да разберат опасностите и да уважават водата. Задължително е да поставите граници и да преминете през мерките за безопасност с тях.

Трябва да знаят от къде да влязат във водата, къде могат и не могат да плуват, къде да скачат и къде да не го правят, как да пазят дистанция от останалите и всяко друго нещо, което ви се струва важно. Те трябва задължително да питат за разрешение, преди да влязат във водата, за да ги следим отблизо.

Сложете си аларма за проверка на децата

Да наблюдавате децата всяка секунда невинаги е възможно. Надзорът е от ключово значение, но е възможно да се разсеем от телефони, хора, други деца и т.н. Настройването на аларма за наблюдение на децата може да ни направи по-сигурно, че ще ги проверяваме, дори и ако се разсейваме.

Не поверявайте децата си на други хора

Това е прекалено голяма отговорност, дори и за професионален спасител. Ако ще оставяте децата си без надзор, тогава нека носят предпазни средства, като например надуваеми жилетки.

Дайте почивка на себе си и децата

Децата изглежда имат безкрайни потоци енергия и вероятно биха могли да плуват вечно. Почивката след определен период от време във водата обаче е полезна не само за тях, но и за нас, за да си гарантираме, че ще освежим ума си. Нека плуват определен период от време, например 30 минути, след което всички да излязат от басейна и да си вземат почивка.

Нека носят предпазни средства 

Ако децата не могат да плувате, е задължително във водата да използват предпазни средства. Най-сигурното от тях е жилетката, тъй като на макарони, плувки и други подобни не може да се вярва. Уверете се, преди да им поставите предпазните средства, че са в изправност и не изпускат въздух.

Обучете децата си на правилото за височината и дълбочината на водата

Децата трябва да могат да сравняват дълбочините на басейна със собствената им височина. Това може да им помогне да вземат по-добро решение къде да плуват и къде не. Те не бива да напускат зоната, в която водата не покрива дихателните им пътища. Също така трябва да разберат, че по-високите им приятели или братя и сестри могат да плуват по-надълбоко.

Научете ги на правилото за петте секунди

Когато децата знаят правилата, това може да ги накара да се грижат един за друг и да реатират, ако видят някого в ​​беда. Ако някой е под вода, накарайте децата да броят до пет. Ако не излезе, трябва да извикат възрастен.

Как изглежда човешкото тяло след 55 часа във вода?Мартен ван дер Вейден се пребори с левкемията, за да плува

Научете децата да уважават личното пространство на другия

Понякога, когато някой се бори за въздух, той се хваща за най-близкия човек и изпада в паника. Дори и добрите плувци, когато са приклещени така, не могат да се задържат над водата. Затова личното пространство във водата трябва да се спазва, а е добре да научите децата и как да се освободят от човек, който се е вкопчил в тях, преди да потърсят помощ.

Когато децата имат желание да се "покажат", възприемайте това като възможност да припомните правилата за безопасност

Когато едно дете извика: „Гледай ме“ или „Виж това“, това обикновено е знак, че е на път да направи нещо опасно. Това е възможност да поговорим отново за опасностите и границите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg