10 столици на Европа, които не винаги са били такива

9311
10 столици на Европа, които не винаги са били такива

Столиците са важни центрове, които обикновено са и дом на правителството на дадена държава, на нейните съдилища и учреждения, както и важни търговски, бизнес и финансови хъбове. В миналото те са били и основна резиденция на владетелите. Много от настоящите столици в Европа не винаги са били такива. Всъщност, днешните централни градове често са по-нови, отколкото си мислим, което се дължи най-вече на историческите събития.

От Бон до Берлин, Германия

Берлин някога е бил столица на Прусия и когато се превръща в това, което днес наричаме Германия, остава негова столица. Това остава така до Втората световна война, когато страната е разделена на Западна и Източна Германия, а Берлин е разцепен от Берлинската стена на Източен и Западен Берлин. През това време град Бон става столица на Федерална република Германия и остава такава до 1990 г., преди да се върне обратно в Берлин. Бон обаче получава статут на втора столица. Източен Берлин пък остава столица на Германската демократична република, която е част от социалистическия Източен блок. 


От Одрин до Анкара, Турция

Одрин е важен град и столица по време на Османската империя и предхожда столицата на Константинопол, днес известен като Истанбул. Османската империя пада през 1922 г. и, малко след създаването на Република Турция през 1923 г., Анкара е превърната в столица.

От Коимбра до Лисабон, Португалия

Коимбра често е наричана средновековната столица на Португалия. Въпреки че действа като столица малко повече от сто години, от 10-и до 11-и век, Коимбра остава важен център за тази страна. Лисабон става столица през 1256 г. благодарение на крал Алфонсо, който премества двора си в този град заради стратегическото му разположение по поречието на река Тежу.

От Краков до Варшава, Полша

Краков е голям и важен град в Полша и е една от многото столици, които тази страна е имала. Първата столица е Гнезно. През 1038 г. Краков става столица и остава такава над 500 години до 1596 г., когато крал Сигизмунд III Ваза решава да отстъпи новата столица на Варшава. Няколко града са били столици на Полша преди Варшава да бъде върната отново през 1945 г., след Втората световна война.

От Толедо до Мадрид, Испания

Испания като държава е сравнително нова - на около 500 години, а столиците ѝ са се местили от различни градове в зависимост от нуждите на тогавашните владетели. Толедо два пъти е столица, веднъж през 1567 г., когато крал Атанагилдо го избира за център на Кралство Испания, а след това отново от 1519 г. до 1561 г., когато крал Филип II взима решение за постоянно преместване на двора в Мадрид.

От Турнай до Париж, Франция

Важен град през римските времена, Турнай се счита за една от първите столици на Франция. Тъй като граничните линии са се променяли многократно през вековете, сега Турнай е град в Белгия. Историческият град остава столица до средата на 5-и век и до 987 г. Преди Париж да стане столица на страната е имало много други, включително Турс, Версай, Виши, Бордо и други.

От Тронхайм до Осло, Норвегия

Град Тронхайм може да изглежда като странно място за бивша столица, като се има предвид колко далеч е градът на север, но той е стратегически център за северноатлантическата търговия. Наричан столица на викингите в Норвегия, той е основан от крал Олаф I Триггвасон през 997 г. сл. Хр. в края на епохата на викингите и остава столица до 1217 г. Столицата променя местоположението си няколко пъти, преди Осло да стане център.

От Торино до Рим, Италия

Торино може да изглежда като любопитно място за столица, като се има предвид северното му местоположение, но страната Италия, каквато я познаваме, е сравнително нова. Торино е обявен за столица през 1861 г. от Виторио Емануеле II, новият крал на новосъединената Италия, но в рамките на няколко години той е преместен във Флоренция. Малко след това, през 1871 г., Рим става център и постоянна столица на Италия.

От Уинчестър до Лондон, Англия

Уинчестър е обявен за столица през 871 г. от Алфред Велики, коронован за крал на Уесекс, след като печели битката при Ашдаун срещу датските викинги. Уинчестър е проспериращ център в продължение на няколко века, но постепенно започва да губи своята сила и известност, което предизвика преместването в Лондон.

От Вараждин до Загреб, Хърватия

Вараждин става столица на Хърватия през 1756 г. Кралица Мария Терезия създава първото хърватско правителство и Кралски съвет в този град. Когато през 1776 г. избухва голям градски пожар, служителите са принудени да преместят столицата на ново място и е избран Загреб.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg