10-те най-стари структури в света

2360
10-те най-стари структури в света

През лятото на 1976 г. пожар изгаря растителност на остров Гърнси, разкривайки гранитна плоча, стърчаща от висока земна могила. Последвалите разкопки разкриват непокътнато 6500-годишно гробище, което сега се нарича Les Fouaillages - един от най-старите паметници, открити някога в Западна Европа.

Древни структури се откриват всяка година и дават нов прочит към нашето разбиране за човешката културна еволюция. Много от най-старите съществуващи структури са имали религиозно значение. Те включват гробници, където телата са били погребани с предмети, предназначени да помогнат на собствениците им в отвъдния живот, храмове, посветени на божествата, които определена култура почита, и олтари, където са били жертвани животни и вероятно дори хора.

Ето някои от най – старите открити обекти:


Рибни капани Ngunnhu на Brewarrina, Нов Южен Уелс, Австралия

Година на построяване: около 38 000 пр. н. е.

Потенциално най-старата съществуваща човешка конструкция, тези древни каменни стени, построени от австралийски аборигени в река Баруон, са били значително повредени, когато европейците започнали да колонизират района. Една легенда на аборигените приписва създаването на капаните за риба на небесния бог Баяме.

Стена на пещерата Теопетра, Тесалия, Гърция

Година на изграждане: около 21 000 пр. н. е.

Тази стена защитава входа на пещера, използвана от палеолитните хора през последния ледников период. Изградена от камък по суха зидария, стената вероятно е помогнала да се предпазят хората от студ.

Тел Карамел, провинция Алепо, Сирия

Година на построяване: около 11000-9670 г. пр. н. е.

Този неолитен археологически обект съдържа най-ранното известно постоянно каменно селище в света. Обектът включва останките от пет каменни кули, най-старата от които съдържа огнище, заобиколено от пейки. Доказателствата предполагат, че първоначалното селище предшества земеделието и опитомяването на животните - обичайните фактори, които пораждат селища - и че заселването може да е започнало заради религиозни церемонии.

Руини в Гьобекли Тепе, Югоизточен Анадола, Турция

Година на построяване: около 9500-8500 г. пр. н. е.

Преди развитието на метални инструменти, керамика и селско стопанство, това древно неолитно място с масивни каменни мегалити, които са подредени в кръгове, може би са били най-старият храм в света. Стълбовете са издълбани с човешки подобия и тежат до 10 тона всяка.

Стената на Йерихон, Тел ес-Султан/Тел Йерихон, Западен бряг, палестински територии/Израел

Година на изграждане: около 8000 г. пр. н. е.

Вероятно построена, за да предпази неолитното селище от наводнения, стената в Йерихон първоначално е била почти 3 м висока и над 1.5 м широка. Йерихон се счита за най-стария ограден град в света и е един от най-старите постоянно окупирани градове. Първоначалните жилища в стената са кръгли жилища, направени от глинени и сламени тухли.

Йерихонска кула, Тел ес-Султан/Тел Йерихон, Западен бряг, палестински територии/Израел

Година на изграждане: около 8000 г. пр. н. е.

В стената на Йерихон има масивна каменна кула с 22 стъпала, изкачващи се във вътрешността. Коничната кула е висока 4 м и може да е имала обществена или церемониална функция в ранното селище. Смята се, че каменната конструкция е отнела 11 000 дни, за да бъде построена.

Çatalhöyük, провинция Коня, Турция

Година на изграждане: около 7500 г. пр. н. е.

Това голямо неолитно селище е било окупирано между 7500 и 6400 г. пр. н. е., като вероятно е достигнало връх около 7000 г. пр. н. е. с 10 000 жители. Жилищата от кални тухли и други сгради са струпани заедно, без алеи или пътеки между тях. Вместо това вътрешният достъп е осъществен чрез дупки в покривите, а покривите вероятно бяха използвани като улици и като сцена за ежедневни дейности.

Дуранкулак, Добрич, България

Година на построяване: около 5500 г. пр.н.е.

На остров в езерото Дуранкулак, това голямо неолитно селище съдържа множество каменни сгради, включително една от най-големите праисторически каменни сгради в Европа. Домовете са били големи с по няколко стаи във всяка сграда. Хората, които са построили тези структури, са били не само отлични каменоделци, но и едни от първите култури, които са претопявали мед и злато в бижута.

Перперикон, Област Кърджали, България

Година на построяване: около 5000 пр.н.е.

Въпреки че град Перперикон е видял много въплъщения, докато преминава от тракийско през римско до византийско владичество, най-ранните човешки следи датират от петото хилядолетие пр.н.е. Една от най-старите структури има кръгъл олтар с почти 6 фута в диаметър, който е издълбан от рок. Светилището е издълбано в планината в късната бронзова епоха и много археолози смятат, че може да е било използвано като храм на Дионис.

Cairn of Barnenez, Финистер, Бретан, Франция

Година на изграждане: около 4800 г. пр. н. е.

Cairn of Barnenez е масивен каменен мегалитен паметник, изработен от над 13 000 камъка, древната структура съдържа 11 гробни камери и множество резби, изобразяващи змии, лъкове, брадви и друга символика.

Хирокития, Ларнака, Кипър

Година на построяване: около 7000 г. пр. н. е.

Едно от най-добре запазените предгрънчарски неолитни селища в Средиземноморието. Смята се, че множество колиби, подредени около централен двор, са съставлявали един дом, като всяка хижа се използва за различни дейности

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg