10 цитата на милиардера инвеститор Джим Роджърс

4790
10 цитата на милиардера инвеститор Джим Роджърс

Джим Роджърс, който е известен с оптимизма си по отношение на инвестициите в Китай и е смятан е за гуру в света на суровините, започва кариерата си на Уолстрийт през 60-те години на миналия век. Той е съосновател на фонда Quantum, заедно с Джордж Сорос. В един момент той на практика „скъси“ цялата Западна цивилизация.

Сега е инвестирал сериозно в селско стопанство, злато и сребро. Той обучава децата си да говорят Мандарин, защото според него там е бъдещето. Той също така е скъсил акциите на голяма щатска банка, но засега не казва коя.

Ето и 10 брилянтни цитата на Роджърс по отношение на Китай, златото и разбира се, любимата му мишена, председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.


"Не ми е известен начин как да скъся нито Харвард, нито Станфорд."

Роджърс казва, че вижда балони навсякъде, в това число американското висше образование и при европейските футболни отбори. Той обаче споделя, че не знае как да ги скъси. Вместо това, скъсява щатските държавни облигации.

"Ако можете да намерите начини да инвестирате в Мианмар, ще бъдете много, много богати в следващите 20, 30, 40 години."

Мианмар, според Роджърс, има атрактивен малък фондов пазар и няколко публични компании, които все още се развиват.

"Най-практичното умение, което някой, роден през през 2003 г. може да има, е перфектно владеене на Мандарин."

Роджърс е толкова бичи настроен по отношение на Китай, че смята, че да научи дъщерите си н китайски. Той им е купил DVD-та на китайски и дори е наел бавачка от Китай, за да може те да овладеят Мандарин. Роджърс нееднократно е казвал, че смята, че бъдещето е в Китай.

"Станете китайски фермер. Това трябва да направите."

"В определени периоди в историята, финансите са били водещи; в други периоди водещи са били хората, които произвеждат реални стоки. Нещата в света винаги са се случвали по този начин. Ключовото нещо в случая е да определите кой цикъл предстои и да се насочите натам."

“Водете собствените си борби.”

Роджърс казва, че в началото на кариерата си е смятал, че други хора знаят повече от него и се е опитвал да им подражава. С времето разбира, че когато е на различно мнение от тях, в крайна сметка се оказва прав. Така започва да слуша себе си, а не другите.

"Индия не е място за инвеститори, но е фантастична страна за туристи"

Роджърс не е толкова оптимистично настроен по отношение на другия азиатски гигант Индия. Той смята, че страната трябва да отвори своя пазар и да направи валутата си конвертируема. Според Роджърс местните политици трябва да започнат да решават проблемите на страната сега, а не да ги отлагат за бъдещето:

"Индия има ужасяваща икономическа система. Индийските политици в момента приемат правилните концепции и се опитват да ги прилагат, но много неща се объркват когато нещата се случват на практика и се сблъскват с тотално антикапиталистическата бюрокрация на страната."

"Ще имаме балон, когато всичко това свърши."

Роджърс притежава злато и не смята да го продава. Той също така е споделял, че не би купил злато при тези цени, но би проявил интерес, ако цената падне под 1 600 долара за тройунция. Той обаче смята, че при златото предстои корекция, тъй като ценният метал поскъпва 11 години подред:

"Ще имаме балон, когато всичко това приключи. Бичите пазари действат по този начин. Вървят нагоре, нагоре и накрая се превръщат в балон и това ще се случи и на златото.

…Това може да е след пет години, 18 години или шест години."

"САЩ е най-големият длъжник в историята на света. Това не е новина."

Роджърс беше шокиран от вдигналия се шум около понижението на рейтинга на САЩ, което според него не беше някаква важна новина:

"Знам, че трябва да информирате, защото имате много зрители. Това дори не е стара новина. Това не е никаква новина. Всеки на пазара знаеше това. Пазарите на падат заради това. Пазарите падат заради множество фундаментални причини. Америка има невероятни проблеми, Европа има проблеми, икономическият ръст на Китай се забавя."

"Дайте на човека печатна преса и той ще я ползва на възможно най-високи обороти."

Роджърс от много време е сред критиците на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и на количественото улесняване:

"Доктор Бернанке за съжаление не разбира от икономика, не разбира от валути, не разбира и от финанси. Цялата му интелектуална кариера се базира на изучаването на печатането на пари." 

Българският бизнес

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Biana
# 0
07:01 | 20 January 2012
That addresses several of my concerns atcullay.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg