10 знака, че сте стресирани

2827
10 знака, че сте стресирани

Независимо дали става въпрос за дома, работата, връзките или безкрайния списък със задачи, има десетки неща, които могат да ни стресират всеки ден.

Дори и на пръв поглед незначителни или тривиални ситуации, могат да окажат влияние и съзнателно или подсъзнателно да ни причинят безпокойство.

Факт е обаче, че прекомерният или неуправляем стрес може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве и да доведе до проблеми като депресия или тревожност. Много хора обаче не осъзнават факта, че да подложени на стрес и пренебрегват важните иначе знаци за това. Вижте няколко състояния, които са сигнал, че трябва да помислите дали не сте сред тях:


1. Раздразнителни или нетърпеливи сте

Естествено е да се разочаровате, ако някой закъснее на среща или иска да си говорите, когато сте уморени, но постоянното чувство на нетърпение или раздразнителност може да е индикатор за стрес, особено ако изглежда, че няма основателна причина за тези изблици.

За целта може да практикувате дихателни упражнения или концентрация и да се опитате да си представите някъде на спокойно място.

2. Трудно ви е да взимате решения

Всеки ден човек взима какви ли не решения, от най-малкото - какво да закусите, до това, дали да започнете нова работа или връзка. За много от тези избори дори не се замисляме, но ако усетите, че се затруднявате или превръщате и най-малкия въпрос в дилема, е време да се запитате, дали не сте подложени на стрес.

3. Гризане на ноктите

Ако се хванете, че просто си гризете ноктите, без да се замисляте, запитайте се, защо го правите. Защото се оказва, че това е индикатор за повече стрес в живота ви. При някои хора гризането на ноктите се прави подсъзнателно, особено ако се разсейват с гледането на телевизия, но дали и при вас е така?

4. Щипане

Подобно на гризането на ноктите, това е друг подсъзнателен начин да правите нещо с ръцете си в опит да забравите за някой проблем. В подобни случаи е добре да помислите за физическа активност, за предпочитане на открито, за да се справи със стреса, както и да прекарвате повече време сред природата.

5. Стискане на челюстта или скърцане със зъби

Това е едно от нещата, които не забелязваме, че правим, докато не усетим болка в челюста или някой не ни направи забележка. Това може да се случи и по време на сън, което за съжаление е извън нашия контрол, но е и индикатор за стрес, така че се опитайте да разберете какво ви тревожи.

6. Не сте в състояние да се концентрирате

Може да седите пред телевизора или да преглеждате Instagram, когато внезапно осъзнаете, че нямате представа какво точно се е случило пред очите ви. Може да откриете, че умът ви не е там или да се окаже, че изобщо не помните нищо от разговори с приятели или семейство. Възможно е просто разговорът да не е за нещо толкова интересно, но също така е възможно съзнанието да ви дърпа обратно към проблем, който трябва да се решава.

Опитайте се да бъдете систематични, да контролирате задачите и задълженията си.

7. Храните се прекалено много или недостатъчно

Тук не говорим за случай, в който не можем да устоим за още една бисквитка, а за това, че  постоянно ядете или изобщо не го правите. Да бъдеш физически здрав върви ръка за ръка с това да бъдеш психически здрав, така че е важно да приемате всички необходими хранителни вещества, които да нахранят тялото и душата ви.

8. Изпитвате нервност или страх

Когато имате чувството на тревога или страх в стомаха си, но не можете да определите точно защо, показва, че нещо ви тревожи, и може да предизвика други показатели за стрес, като липса на апетит или затруднена концентрация.

Опитайте с дихателни упражнения, с които може да изкорените чувството на нервност.

9. Опитвате се да заспите или се събуждате през цялата нощ

Това е типичен синдром на стрес. Скачате в леглото, готови за здрав сън, но в момента, в който положите глава на възглавницата, внезапно сте затрупани от мисли за задачи, които трябва да изпълните, съобщения, на които сте забравили да отговорите и какво ли още не. Липсата на сън може да ви накара да се чувствате уморени и неспособни да се концентрирате, което по-късно ще повлияе на ежедневния ви живот и ще доведе до повече проблеми.

Опитайте се да начертаете план за утрешния ден и поставяйте реалистични цели. Така ще се спокойни, че ще справите с всички задачи.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg