11 храни, които убиват мозъка ни

37938
11 храни, които убиват мозъка ни

Когато става дума за хранене, трябва да сме наясно, че има най-различни храни - някои от тях са най-големите ни съюзници срещу излишните килограми, а други стимулират паметта ни.

От друга страна, срещат се и такива, които имат пагубен ефект върху функционирането на мозъка  и диетолозите ни съветват да ги консумираме умерено. Следващите 11 храни убиват нашата интелигентност бавно, но сигурно:

Храни, съдържащи захар


Захарта и сладките продукти са вредни не само за талията, но за функционирането на мозъка. Продължителната консумация на големи количества захар може да ви донесе неврологични проблеми, както и да повлияе на паметта ви.

Алкохол

Всички знаем, че алкохолът вреди на черния дроб. Той обаче води и до състояние, което е известно като "мозъчна мъгла". Както подсказва името, алкохолът действа като облак, който пречи на ясната ни мисъл и ни обърква.

Прекаляващите с алкохола забравят имена, събития и не могат да различат сън от реалност. За щастие, тези симптоми са обратими при условие, че ограничите приема на алкохол до едно или две питиета на седмица.

Джънк фууд

Изследване, проведено в университет в Монреал, разкри, че нездравословната храна променя определени химикали в мозъка, което води до симптоми на депресия и тревожност. Бързите храни оказват влияние върху производството на допамин, който е важен химикал, отговарящ за чувството на щастие и цялостното усещане за благополучие.

Освен това допаминът подпомага когнитивната функция, възможностите за обучение, бдителността, мотивацията и паметта. Ето защо е важно да се избягват всички храни, които съдържат голямо количество мазнини.

Пържени храни

Почти всички преработени храни съдържат химикали, оцветители, добавки, изкуствени аромати, консерванти - всички те могат да повлияят на поведението. Вредният ефект се дължи на химикал, който предизвиква хиперактивност, както при децата, така и при възрастните.

Пържените или преработени храни бавно унищожават нервните клетки в мозъка. Някои мазнини са по-опасни от други - слънчогледово олио, например, се счита за едно от най-токсичните.

Полуфабрикати

Също като пържените храни, така и полуфабрикатите влияят на централната нервна система и  увеличават риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка - като болестта на Алцхаймер.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
21:09 | 9 September 2016
Ами то не остана какво да ядем ...
Sando
# 1
22:10 | 27 October 2013
Да вземем само марули да ядем, освен ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg