11 неща, които НЕ бива да правите в Тайланд

67204
11 неща, които НЕ бива да правите в Тайланд

© Profit.bg

Кралство Тайланд е изключително дружелюбно с туристите, но и тук, както при повечето култури, има граници, които не бива да се прекрачват.

Вижте какво се смята за неприето, грубо или неуважително в Тайланд:

Не докосвайте местните по главата

Според тайландците главата е най-чистата и най-свещена част от човешкото тяло. Абсолютно неприето е да докоснете човек по нея, ако не е ваш близък.

Не сочете с крак

Обратно на главата, местните смятат краката за най-мръсната част от човешкото тяло. Затова не бива да сочите с крак, особено когато се отнася до храмове, статуи и изображения на Буда, както и за монаси. Неприето е да затваряте врата с крак, да ритате предмети, както и да ги прекрачвате.

Не свирете през нощта

Според тайландците това ще ви донесе лош късмет. Това може и да не ви изглежда като голям проблем, но с изненада ще забележите, че местните стават неспокойни, когато чуят подобен звук слез залез слънце.

Носете банските само на плажа

Въпреки че е тропическа страна, в Тайланд не е прието да се разхождате по бански навсякъде. Особено когато възнамерявате да посещавате храмове, задължително се погрижете да бъдете с покрити рамене и долни дрехи под коляното.

Не проявявайте неуважение към кралското семейство

Кралското семейство на Тайланд е на голяма почит в страната. На множество места ще видите техни снимки. Не проявявайте неуважение, дори когато се отнася до настъпването с крак на монета, на която се намира лика на член на височайшата фамилия - нали помните, краката са най-мръсната ни част.

Не сочете с пръсти

Когато се опитвате да си вземете такси, не го правете, както сте свиквали - с вдигане на палец. Никога не пляскайте, свиркайте или щракайте с пръсти, за да привлечете нечие внимание. Вместо това обърнете ръката си с дланта надолу и движете нагоре и надолу пръстите си.Не си купувайте снимки на Буда

Най-вероятно в магазините, които посещавате в Тайланд, ще се продават и снимки на Буда. Трябва да знаете обаче, че е незаконно те да бъдат изнасяни извън страната.

Никога не стъпвайте върху статуя на Буда

Това означава да докоснете с най-мръсната си част най-святото за будистите.

Събувайте обувките си, когато влизате в храмове или домове

Просто ги оставете пред вратата. Иначе ще проявите неуважение и ще обидите домакините си.

Не подавайте ръка за поздрав

Тайландците се поздравяват, като събират дланите си, както при молитва, и се покланят леко. Това се нарича уай. Смята се, че това произлиза от желанието им да ограничат личния контакт с непознати.

Не докосвайте монаси

Будистките монаси са една от най-големие атракции за туристите в Тайланд. Трябва да знаете обаче, че не бива да ги докосвате Ако искате да се снимате с тях, просто ги помолете, но спазвайте дистанция.

Любопитен факт: Тайландците смятат, че в кухнята им винаги трябва да има портокали и яйца. Това носи щастие на дома, според тях.

Profit.bg пътува с Qatar AirwaysНай-доброта бизнес класа в света

Всичко по темата До Тайланд с Qatar Airways

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...