Хранителните отпадъци са проблем в световен мащаб, тъй като повече от една трета от наличната храна на планетата отива в боклука.

Повечето хора, например, не знаят, че яйчените черупки могат да се трансформират в калциев прах, корите от диня могат да бъдат мариновани, а листата от карфиола да се превърнат във вкусна супа.

Влезте в кухнята и се пригответе да използвате всичко онова, което сте мислили, че не можете да ядете:

1. Яйчени черупки
Хората с недостиг на калций могат да си го набавят от яйчените черупки, тъй като те са богати на този жизненоважен минерал. И тъй като вероятно не бихте яли просто черупки от яйца, решението е да ги превърнете в калциев прах, който можете да добявате към храната си.

2. Кори от диня
Динята се счита за любимия летен плод на много хора, но обикновено се яде без кората. В действителност, вкусът и текстурата им са много подобни на краставица, което ги прави идеалният кандидат за превръщане в кисели краставички.

3. Листа от карфиол
Карфиолът е на мода заради безкрайните възможности за готвене, които предлага, но рязко в това участват листата му. Добър източник на минерали, бета каротин, желязо и калций, те са също толкова вкусни и универсални, колкото самия зеленчук, независимо дали ги правите на питателна супа или хрупкава, здравословна закуска.

4. Цветя от тиквички
Докато цветята от тиквички са популярни като храна в някои страни, като Италия, останалият свят не гледа на тях с голямо доверие, пише Bright Side.

5. Обелки от моркови
Помислете два пъти, преди да ги хвърлите в кошчето. Те, всъщност, са ароматни и богати на витамин С, като могат да се трансформират в песто от моркови.

6. Корички от пармезан
Всички знаем, че коричките на пармезана не се ядат, но ако ги накиснете във вода и морска сол за няколко дни, можете да ги добавите в бульон или супа.

7. Сърцевина на зеле
Често се смята за боклук заради здравината и леко киселия вкус. Но не и ако се приготви правилно. Смесете ги с броколи, тиквички или картофи и ги варете, докато омекнат достатъчно, така че да се получи богато пюре.

8. Стъбла и листа на ягоди
Стъблата и листата на ягодите често се третират несправедливо, като хората не знаят, че премахват много хранителна част от този плод, който е богат на полезни вещества. Ако не харесвате вкуса и консистенцията им, просто ги поставете в блендера и си направете коктейл.

9. Бананови кори
Изхвърлянето на корите от банан е почти инстинктивен акт и въпреки че те са горчиви и жилави, докато са сурови, консумирането им носи ползи за здравето, тъй като са богати на калий, магнезий и калций.

10. Покафеняло авокадо
Често покафенялото авокадо дори не стига до щанда в магазина, а отива направо в боклука. Може и да е по-меко, но то все още е годно за консумация.

11. Кожата на лука
Тя има богати антиоксидантни свойства. Сварете я, докато омекне, смесете я със зехтин и брашно, потопете резени лук или пиле в нея и ги запържете.