12 факта за човешкото тяло, които учените не могат да си обяснят

4545
12 факта за човешкото тяло, които учените не могат да си обяснят

Толкова много неща за хората днес се приемат за даденост, а едно от тях са нашите пръстови отпечатъци.

Но изненадващо, не всеки има такива, което съвсем естествено води до въпроса как е възможно това и търсим обяснение от учени.

За съжаление, за някои неща в живота науката има само предположения и не може да ни даде ясни отговори.

Ето няколко такива:

Как някой може да остане без кислород за 20 минути?


Според учените човек, който остане без кислород в продължение на 30-180 секунди може да изгуби съзнание. След 3 минути мозъкът започва да се уврежда, а след 10 минути може да изпадне в кома. Съществуват обаче тренировъчни методи, които позволяват на мозъка да оцелее без кислород за по-дълги периоди от време.

По-конкретно, Будимир Буда Собат счупи световен рекорд, като остана под вода за 24 минути и 33 секунди. Той надмина предишния рекорд на Алеикс Сегура с 30 секунди.

Как някой може да остане буден в продължение на 11 дни?

През 1963 г. 17-годишно момче на име Ранди Гарднър успява да остане буден в продължение на 11 дни и 25 минути. До него през цялото време е имало учени, които следят как се влияят когнитивните му способности. Младото момче е било активно, играейки баскетбол, докато околните се стараят да не заспи. През 11-те дни обонянието и вкусът му са силно засегнати.

Учените все още не са извършили задълбочени изследвания на това как човек може да остане буден дни поред, без да има сериозни последици. И причината за това е може би, защото терминът „буден” не е нещо конкретно. Някой може да бъде с отворени очи, но мозъкът му да е напълно изключен.

Броят дни, в които човек може да остане без вода

Общото правило гласи, че хората могат да останат без вода до 3 дни. Това обаче зависи от различни фактори, като възраст, физическа активност и цялостно здраве. Освен това, ако вашата диета се състои от много храни, като плодове и зеленчуци, необходимостта от вода намалява.

През 1979 г. човек на име Андреас Михавец оцелява без вода в продължение на 18 дни. Той е държан в полицейска килия и отговорните надзиратели напълно забравили за него. Начинът, по който успява да остане хидратиран, е като ближе конденса от стените. Това е наистина грандиозно, ако се замислите и върху факта, че не е получавал и храна.

Защо се нуждаем от апандицит?

Апендицитът е един от органите, който се отстранява много често от човешкото тяло. Причина за това е твърдението на учените, че той не играе никаква роля. Но не и според биолога Хийтър Смит, който изследва 533 бозайника с апандицит и установява, че органът защитава имунната им система.

Начинът, по който работи, е като приема т.нар „добри“ микроби, които тялото използва, когато е засегнато от заболяване. Няма обаче доказателства, че тези, които са с премахнат апендицит, ще бъдат по-податливи на болести. Изводът е, че имаме известни познания за използването на този орган в нашите тела, но трябва да се направят по-подробни изследвания, за да се разбере важността му.

Защо имаме доминираща ръка?

Около 85% от хората се раждат с доминираща дясна ръка. Една от теориите за това е, че лявото полукълбо на нашия мозък контролира речевите и двигателни способности. То също така контролира движението на дясната ни ръка, което прави по-голямата част от нас десничари. Друга теория казва, че дясната ръка идва от първите хора на Земята и използването на инструменти.

Дори преди 2 милиона години хората са работели предимно с дясна ръка и затова всички техни инструменти са направени така, че да отговорят на тази тенденция. Твърди се, че е съществувал малък процент левичари и те са имали предимство в битките. Ако вашият враг очаква да го ударите с дясната си ръка, но вие го ударите с лявата, е по-вероятно да спечелите.

Какво ни кара да се прозяваме?

До съвсем скоро много хора вярваха, че прозяването снабдява с повече кислород в мозъка, но това е погрешно. Една много популярна теория е, че чрез прозяване мозъкът се опитва да се събуди. Той също така понижава температурата, ако телата ни се претоплят. Това малко проучване обаче не може да се смята за научен факт, тъй като са изследвани само 120 души.

Друга теория казва, че прозяването има важно социално значение. Когато някой започне да се прозява, след като приятелят му го направи, това означава, че неговата социална компетентност и съпричастност са много развити. Също така в много култури хората все още вярват, че прозяването е признак на умора. В крайна сметка, научната общност не може да се обедини около въпроса какво ни кара да се прозяваме.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg