Макар да са деликатеси в родината си, тези храни не успяха да спечелят виза за иначе либералните в кулинарно отношение Съединени щати. Причините за това, оказва се, могат да бъдат разнообразни. За няколко храни, забранени за продажба на територията на Съединените щати, ни разказва News Forage:

1.Риба фугу.

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртоносно отровни, ако не се приготвят правилно. Люспите и вътрешностите на много отровната фугу съдържат тетродотоксин – нервопаралитична отрова, която предизвиква задушаване. В САЩ приготвянето и продажбата на ястието без лиценз е нелегално. Търговията с Европейския съюз с храни като фугу също е строго забранена.

2. Аки.

В родната си Ямайка, този крушовиден плод е национален символ. В САЩ вносът и продажбата му са забранени, тъй като кората и ядките му съдържат отрова, причиняваща натравяне, кома и дори смърт.

3.Абсент.

Абсентът е бил забранен в САЩ в началото на 20 век, а през 1997 г. напитката е позволено да внася под строгия надзор на Службата на санитарен надзор над качеството на хранителните продукти. Причината е, че пелинът, от който се прави питието, съдържа туйон - вещество, което се счита за силен халюциноген, водещ до пристрастяване.

4.Непастьоризирано мляко.

Непастьоризираното мляко е основна храна всеки ден до началото на 19 век, а след това в селското стопанство започват да навлизат технологии за пастьоризация, предназначени да направят по-безопасно млякото.В наши дни в повече от 20 американски щата са забранили продажбата на сурово мляко. В някои щати разрешават продажбата на сурово мляко, доставено от частни стопанства в малки количества.

5.Гъши дроб

Деликатеси, направени от патешки или гъши дроб, бяха забранена в Чикаго между 2006-2008 заради нехуманния начин на хранене на животните. През 2012 г., забраната за насилствено хранене на животните е въведена в Калифорния.

6. Торта от свинска кръв.

Този тайвански деликатес на клечка се приготвя от ориз и свинска кръв. И макар че едва ли един американски хот-дог е по-питателна храна, тайванската торта бе забранена в САЩ поради опасения за хигиената.

Вижте още: От кафето до десерта: най-скъпите храни в света

7. Хагис.

Хагис е традиционно шотландско ястие, много подобно на българския бахур. Причината да е забранен в Америка се дължи на факта, че една от съставките му е агнешки бял дроб, който по някаква причина се смята за негоден за консумация в САЩ.

8. Касу Марцу

Както в Европа, така и в САЩ италианският овчи кашкавал с ларви на насекоми е забранен за продажба заради рисковете, които крие за здравето.

9.Градинска овесарка

Френските гурмани отдавна са оценили великите вкусови качества на тази птица, а отглеждането им става по подобен начин като при патиците и гъските, отглеждани за гъши дроб. В Европа, тази птица е защитена от закона като изчезващ вид, а контрабандата на овесарки в САЩ е престъпление.

10. Костур

Продажбата на костур е забранена във всички щати на САЩ, с изключение на Мисисипи. Министерството на търговията на САЩ наложи забрана за риболов на костур през 1986 г. да се увеличи популацията, намаляла рязко заради манията да се яде риба.

11.Перки от акула

Риболовът за перки акула е забранен в Съединените щати, тъй като осакатеното животно се хвърля обратно в океана, но не може ефективно да се движи и да ловува. Ястието от перки от акула се считат за лукс и не може да се приготви законно.

12. Конско месо

През юни 2010 г. Конгресът на САЩ гласува да се удължи закона за защита на дивите коне и магарета, забраняващ коленето им.Въпреки това някои кланици в Америка изнасят конско месо за други страни.

Вижте още: Девет от най-опасните храни в света