13 съвета как да готвите без да изхвърляте и троха

Българинът масово изхвърля храна. В големите градове у нас 28.8% от съдържанието на кофите са хранителни отпадъци.
Статистиката сочи още, че в България остава 700 хиляди тона неоползотворена храна, докато 1.6 милиона от сънародниците ни живеят в нужда.
Вижте 18 малки трика, които ще направят кухнята ви по-икономична, а боклукът - по-малко:
1. Странно, но факт: лукът ще се прихване от белите краища с корени. Просто ги сложете в чаша с вода и ги оставете на слънчево място. Можете да режете отново порасналите зелени краища на всеки няколко дни – така получавате безкраен материал за готвене.
2. Ако ви е трудно да изразходвате цялата кутия прясно мляко, преди да се развали, направете извара от непотребната част. Това е много лесно – просто трябва са смесите прясно и кисело мляко, да го затоплите, а след това са прецедите сместта.
3. Утайката от кафето може да бъде използвана повторно. Тя държи мравките далече, отървава ни от неприятните миризми и стимулира растежа на саксийните растения.
4. Портокаловите кори могат да ни послужат срещу комари и мравки през лятото. Освен това те също премахват неприятните миризми.
5. От презрелите банани може да стане много вкусен бананов хляб. Използвайте и корите.
6. Не изхвърляйте остарелите чипсове. Сложете ги в микровълновата на максимална мощност за 10 секунди и те ще станат отново хрупкави.
Българският бизнес
- УниКредит Булбанк с награда „Банка на годината в България“ от The Banker
- Григор Димитров е посланик на бранда „ПБ Лични финанси“ на Пощенска банка
- Стартира каузата „Свързва ни доброто: дари за децата и А1 ще удвои сумата“