14 изненадващи неща, които засягат волята и вземането на решения

12785
14 изненадващи неща, които засягат волята и вземането на решения

Президентът на САЩ Барак Обама носи само сини или сиви костюми. Той споделя пред Vanity Fair, че това е начин да контролира волята си. 

“Опитвам се да ограничавам броя на решенията, които трябва вземам," казва той. "Не искам да ми се налага да вземам решения за това какво ям или нося. Защото има прекалено много други решения, които трябва да вземам."

Фокусът на Обама върху рутината се подкрепя и от проучвания. Социалният психолог Рой Баумайстър е открил, че силата на волята е като мускул — може да бъде засилвана или да отслабва.


Това е важно проникновение, като се има предвид, че в проучване от 2011 г. сред 1 милион души от цял свят става ясно, че хората смятат, че самоконтролът е най-голямата им слабост.

Както Баумайстър отбелязва в своята книга „Сила на волята: Най-голямата човешка сила" и в статия за New York Times, силата на волята и вземането на решения са свързани помежду си. Домът, в който сте израснали, броят на решенията, които сте взели днес и това какво правят приятелите ви засягат вашите решения по най-различни начини. Вижте как:

Вземайте най-важните си решения сутрин, преди да изпитате "изчерпване на егото."

"Фройд експериментирал с това, че егото зависи от умствените дейности, включващи прехвърлянето на енергия," пише New York Times. "Неговите експерименти показали, че човек разполага с ограничен запас от умствена енергия за прилагането на самоконтрол."

С напредването на деня вашите енергийни резерви намалява все повече.

Вашият мозък има нужда от глюкоза, за да вземате добри решения.

"Дори и най-мъдрите хора не взимат добри решения и нивото на глюкозата им е ниско," казва Баумайстър.

"По тази причина наистина мъдрите хора не преструктурират компанията в 4 следобед. Ако пък трябва да се вземе решение късно през деня, те знаят, че не трябва да го правят на празен стомах."

Магазините за хранителни стоки са открили всичко това преди десетилетия.

Според проучвания "точно когато пазаруващите са изтощени след вземането на най-различни решения между рафтовете и тяхната сила на волята е намаляла, те са по-склонни да прибягнат до някакъв вид изкушение, като са особено податливи на сладки неща или газирани напитки или нещо друго, с което да си набавят доза захар."

Нашият ограничен запас от "енергия за вземането на решения" означава, че вземането на поредица от решения може да бъде изтощително.

Това, от своя страна, обяснява защо пазаруването е толкова изморително.

Проучвания показват, че пазаруващите, "които вече са взели най-много решения в магазините, се отказват най-бързо" на тест по математика.

Когато като човек е умствено изтощен, е по-вероятно да взема лоши решения.

"Да правиш компромиси е сложна човешка способност и по тази причина една от първите, които отслабват, когато силата на волята е изтощена," според New York Times.

В края на деня, когато сме по-изтощени физически и психически, е по-вероятно да пропуснем фитнеса след работа или да пием повече, ако излизаме.

Създаването на рутинни практики помага на човек да елиминира стреса и да съхрани енергия за важни решения.

"Най-успелите хора, според Баумайстър и колегите му, не използват силата на волята си като последна преграда за предотвратяване на катастрофа," пише Times.

"Вместо това те съхраняват силата на волята си, като развиват ефективни навици и рутинни практики в училище и на работното място така, че да намаляват стреса в живота си. Те използват самоконтрола си не за да преминават през кризите, а за да ги избягват. Те дават на себе си достатъчно време, за да завършат даден проект; те карат колата си на сервиз за проверка, а не чакат да се счупи."

Ако искате да имате по-голяма сила на волята, се наспивайте по-добре.

Някои проучвания приравняват недоспиването (по-малко от 6 часа на нощ) с това да си пиян. Недоспиването засяга част от мозъка, която е свързана с вземането на решения.

Когато човек е недоспал, "предният кортекс на мозъка бива засегнат особено силно и той губи контрол над тези части от мозъка, които създават желанията и реакцията на стреса. Неконтролираният мозък има склонност за свръхреакция спрямо обикновения ежедневен стрес и изкушения."

Подсъзнанието играе ключова роля при подпомагането на вземане на добри решения.

"Тъй като съзнателното внимание на човек е ограничено, той трябва да привиква на помощ подсъзнанието си," според Harvard Business Review.

Дори и ако нямате възможност да забавите вземането на решение дълго време, ако се заемете с нещо друго, това ще ви откъсне от дилемата и ще позволи на подсъзнанието ви да се прояви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg