14 правила на етикета, които дори кралицата не може да нарушава

23921
14 правила на етикета, които дори кралицата не може да нарушава

© Pixabay

Никой не стои над закона. Има правила, които се налага да спазват и най-високопоставените членове на обществото.

Например кралското семейство на Великобритания разполага със собствен протокол, чиито закони винаги трябва да следва.

Сайтът Bright Side състави списък с правила, които дори самата кралица не може да нарушава.


В Лондонската кула задължително трябва да има най-малко шест гарвана. Според легендата, която през 17 век крал Чарлз II превръща в закон, ако гарваните не са, монархията ще пропадне, а с нея и държавата.

Британските членове на кралската фамилия не бива да бъдат докосвани от чуждестранни кралски особи. Това правило обаче в наши дни се нарушава. Въпреки това не се случва често. Но все пак и по света не съществуват кой знае колко кралски особи.

Британското кралско семейство няма право да гласува на избори. Причината за това - вотът им лесно може да повлияе на общественото мнение. Вместо това те работят по сътрудничеството с управляващата партия, така че държавните дела да вървят безпроблемно.

Освен това представителите на кралската фамилия на Великобритания не могат да заемат политически постове. Така се гарантира, че никой от тях няма да разполага с власт да влияе на общественото мнение или да го използва за своя собствена изгода.

Има една игра, която е забранена на членовете на кралското семейство – Монополи. За това ограничение беше загатнато от принц Андрю на публична поява преди няколко години. Смята се, че играта е прекалено комерсиална.

Независимо колко са пораснали, членовете на британското кралско семейство не могат сами да избират менюто си за вечеря. Някои кралски особи, включително и кралицата, не могат да консумират миди и ракообразни и други видове морски дарове, за да избегнат алергични реакции или хранително натравяне. Други обаче, като принц Чарлз, не спазват това правило и с удоволствие се наслаждават на стриди.

Британското кралско семейство трябва да спазва строг протокол по време на официални събития. Ако присъстват на сватба например, неговите представители трябва да влязат в зависимост от реда, който заемат в йерархията.

Въпреки че през 2011 г. е отменен закон, който задължава кралското семейство да сключва брак само с членове на английската църква, днес те не могат да сменят вярата си.

Какво правят по цял ден членовете на британската кралска фамилия Височайшите особи няма нужда да се притесняват за пари, тъй като те са подкрепени както от данъкоплатците, така и от голямото семейно богатство

Има строги правила и за дрехите, които кралските особи носят. Те не могат да изпращат двусмислени послания. Освен това трябва да са скромни, но в крак с модата, поддържайки изискан и елегантен стил. 

Още през 12 век Едуард III забранява на членовете на кралското семейство да носят кожа. Това правило обаче май  позабравено, но със сигурност все още се спазва от кралицата.

Независимо от техния характер, подаръците трябва да бъдат приемани благосклонно от всички членове на кралското семейство. Всички те принадлежат на короната и кралицата решава кои от тях да запази за себе си и кои да раздаде.

Правило, свързано с безопасността, гласи, че голям брой представители на кралското семейство не бива да пътуват заедно. Това се отнася особено до преките наследници.

По традиция членовете на кралското семейство прекарват Коледа заедно всяка година. Херцогиня Катрин обаче наруши този навик миналата година, когато прекара празника заедно със съпруга, децата и нейните родители. Предполага се, че това никак не се е харесало на кралицата.

Всеки, който се храни на една маса с кралицата, включително членовете на кралското семейство, трябва да спазва това просто правило: винаги трябва да следва постъпките на Нейно Величество. Така че, ако тя спре да яде, всички останали на масата също трябва да спрат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg