15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клетки

267092
15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клетки

Вероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак.

Съществува обаче ясна връзка между някои храни и "чумата" на нашата модерна епоха.

Вижте 15 храни, които обаче, но и ракът също ги харесва: 


15. Домати от консерва

Въпреки че пресните домати помагат на организма да се противопостави на инфекциите и да се бори с рака, консервираните домати са канцерогенна храна.

Най-вече защото съдовете, в които са поставени, съдържат бисфенол А (BPA), който се счита за изключително вредно вещество. Най-добрият вариант е да използвате този продукт пресен или съхранен в стъклена опаковка.

14. Газирани напитки

Газираните напитки нямат хранителна стойност, съдържат големи количества фосфати и огромни количества бяла захар и химикали. Консумацията им води до увеличаване на теглото и затлъстяване.

Освен това те често съдържат изкуствени ароматизатори, оцветители и подсладители - вещества, причиняващи рак. Сред изкуствените подсладители захаринът е най-притеснителен, следван от аспартама, за който проучвания са доказали, че причинява мозъчни тумори при лабораторни животни.

Газираните напитки често се продават в алуминиеви кенчета, а този метал се свързва с проблеми със стомашно-чревния тракт и болестта на Алцхаймер.

Как изглеждат плодовете и зеленчуците, преди да влязат в магазинаНие всички знаем как изглеждат плодовете и зеленчуците, когато са поставени на рафта в супермаркета

 

13. Риба от ферма

Рибата е наистина здравословна храна заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкова високо съдържание на омега-3. Причината - те обикновено се хранят с неестествени за тяхната среда продукти.

Освен това са заразени с антибиотици, пестициди, химикали и други вещества, причиняващи рак. Синтетичните пигменти често се добавят към рибата, така че тя да получи характерния си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.

Дивата риба е определено най-добрият избор, въпреки че в днешно време дори тя може да бъде замърсена с химикали, като живак. 

12. Обработени меса

Те включват бекон, колбаси, кренвирши, месни деликатеси, шунка и други. Те са обработени с различни вещества, за да променят вкуса си или за да бъде удължен срокът им на годност. Основните методи за преработка са пушене, изсушаване, добавяне на сол и консерванти.

Неотдавна Международната агенция за изследване на рака (IARC) на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че консумацията на преработено месо е "канцерогенна за хората". 22 експерти от 10 държави правят преглед на повече от 800 изследвания, за да достигнат до своите заключения.

Те откриват, че консумирането на 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. Това е еквивалентът на около 4 ленти бекон или 1 хот-дог. 

11. Пуканки за микровълнова

Въпреки че всички обичаме пуканки, трябва да сме наясно с отрицателното им въздействие върху здравето. Пликовете, в които те са поставени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки опасно съединение, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).

PFOA е известен канцероген, който е токсичен за черния дроб, имунната система и засяга щитовидната жлеза, сочат проучванията. Този химикал е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.

Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, ако ги приготвяте по правилния начин (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и голямо количество захар и сол), понеже имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Танчето
# 0
11:06 | 22 June 2023
Свекърва ми. От Кк редовно пиеше газорано лимонада, Живя до 94 години. Аз не пбичсм газираните
ZDR
# 1
14:02 | 5 February 2022
Благодаря за полезната стария !
фен(бивш)
# 2
17:10 | 31 October 2021
Кво ни остава-ДА ПАСЕМ,ЛЮЦЕРНА.
КОЛЬО ЧАКАЛА
# 3
13:10 | 10 October 2021
ЕЙ СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ХОРАТА ВАЩА. МАМА.ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ЛИ ГЛУТЕН,АМА ВИЕ НЕ СТЕ И СЪНУВАЛИ СЕЛСКИ ХЛЯБ ОТ ФУРНАТА.СЕГА АКО НАПРАВИШ ХИМИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА КАКВИТО И ДА Е ПРОДУКТИ ---- ПЪЛЕН НАБОР ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА.ДОМАТ ДЕТО ГО КУПУВАШ ОТ ХИПЕТМАРКЕТА ПРИЯТНО ЧЕРВЕН,Е ЗРЯЛ В КАШОНИ ПОНЕ 3 МЕСЕЦА,А КАТО ГО РАЗРЕЖЕШ,ВЪТРЕ КАРТОВ С ВКУС НА НАЛЪМ.ДА ВИ ПИКАЯ НА ВНОСНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ,ПЪЛНИ БОКЛУЦИ .А ЗА САЛАМИТЕ ДЕТО ГИ КУПУВАМЕ,И НАШИ И ЧУЖДИ ГИ ТЪПЧАТ С ТАКИВА СКРИТИ ОТРОВИ ОБЛЕЧЕНИ В ТАКИВА НАЗВАНИЯ, ЧЕ И НАЙ ДОБРИТЕ ХИМИЦИ НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА ТЯХ.
Отровен
# 4
18:09 | 21 September 2021
А така! Малко ни е плашенето с Ковид- а, давайте сега и с храните! Кой ще ми каже в магазина месото дали е от прасе, което е яло само трева? Не пишете тези глупости, народа е достатъчно наплашен, то за пандемията, то от инфлацията заради тока и още хиляди неща, страха е най- голямата опасност за здравето!
Йокин
# 5
12:07 | 22 July 2021
Haли трябва,ДА СЕ ПИЧЕЛИ,на НАШ ГРЪБ,КАК ТЪЙ,ОГРАНИЧЕНИЯ.В близко време,ПРОМЯНА,не се очаква.То от време оно си е тъй.Преди,40г идваха,на проверка,в работническия стол.На тръгване,на проверяващите,им пълнеха,по една чанта с луканка.Нарушения нямаше.
фен(бивш)
# 6
12:07 | 22 July 2021
Ми то сичко,НАБЛЪСКАНО с ГМО.
оаоо
# 7
19:09 | 4 September 2020
"Сред изкуствените подсладители захаринът е най-притеснителен, следван от аспартама, за който проучвания са доказали, че причинява мозъчни тумори при лабораторни животни." Така захарина е "притеснителен"= вреден. Аха то затова диабетиците го използват. Аспартама да вреден е, но за да ви навреди трябва да изпиете 33 кена кока-кола наведнъж. Проверете в интернет има побликувано проучване. Да не говорим за така наречените Е-та. При толкова строги FDA стандарти ако наистина бяха толкова вредни колкото ги изкарвате щяха отдавна да ги забранят. А и да относно наднорменото тегло дето споменавате в статията, то се дължи от прекаляването на въглехидратите и мазнините и от там ти се лепва +някое и друго кило (към 8000 калории и почваш да качваш)
Нели
# 8
22:06 | 28 June 2020
След като знаете кои храни са вредни и канцерогенни, защо не предложите дебат и искане до съответните институции да бъдат забранени?!
Neli
# 9
08:10 | 16 October 2019
На мизерия сме го докарали сега и на глад ще го докараме пък каквото ще да става.
Божо
# 10
22:02 | 5 February 2019
Спирам да ям и да пия :)
Милена
# 11
22:02 | 5 February 2019
Пълни простотии....!
астерикс
# 12
22:02 | 4 February 2019
Аз съм смъртник!!
КД
# 13
21:02 | 2 February 2019
Извинявайте то какво остава да се храним. Ферми зад блока ли да направим.
че то остана ли какво
# 14
18:02 | 1 February 2019
да ядеме !?
Хаха
# 15
12:02 | 1 February 2019
То кое не е вредно на днешно време само плашите хората едно време като са яли консервирани храни неса били болни от рак самият въздух е отровен не консервираните домати и краставици майка ви мръсна само плашите хората
# 16
17:01 | 31 January 2019
ама то ко остана за ядене .......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg