15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клетки

Вероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак.
Съществува обаче ясна връзка между някои храни и "чумата" на нашата модерна епоха.
Вижте 15 храни, които обаче, но и ракът също ги харесва:
15. Домати от консерва
Въпреки че пресните домати помагат на организма да се противопостави на инфекциите и да се бори с рака, консервираните домати са канцерогенна храна.
Най-вече защото съдовете, в които са поставени, съдържат бисфенол А (BPA), който се счита за изключително вредно вещество. Най-добрият вариант е да използвате този продукт пресен или съхранен в стъклена опаковка.
14. Газирани напитки
Газираните напитки нямат хранителна стойност, съдържат големи количества фосфати и огромни количества бяла захар и химикали. Консумацията им води до увеличаване на теглото и затлъстяване.
Освен това те често съдържат изкуствени ароматизатори, оцветители и подсладители - вещества, причиняващи рак. Сред изкуствените подсладители захаринът е най-притеснителен, следван от аспартама, за който проучвания са доказали, че причинява мозъчни тумори при лабораторни животни.
Газираните напитки често се продават в алуминиеви кенчета, а този метал се свързва с проблеми със стомашно-чревния тракт и болестта на Алцхаймер.
Как изглеждат плодовете и зеленчуците, преди да влязат в магазинаНие всички знаем как изглеждат плодовете и зеленчуците, когато са поставени на рафта в супермаркета
13. Риба от ферма
Рибата е наистина здравословна храна заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкова високо съдържание на омега-3. Причината - те обикновено се хранят с неестествени за тяхната среда продукти.
Освен това са заразени с антибиотици, пестициди, химикали и други вещества, причиняващи рак. Синтетичните пигменти често се добавят към рибата, така че тя да получи характерния си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.
Дивата риба е определено най-добрият избор, въпреки че в днешно време дори тя може да бъде замърсена с химикали, като живак.
12. Обработени меса
Те включват бекон, колбаси, кренвирши, месни деликатеси, шунка и други. Те са обработени с различни вещества, за да променят вкуса си или за да бъде удължен срокът им на годност. Основните методи за преработка са пушене, изсушаване, добавяне на сол и консерванти.
Неотдавна Международната агенция за изследване на рака (IARC) на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че консумацията на преработено месо е "канцерогенна за хората". 22 експерти от 10 държави правят преглед на повече от 800 изследвания, за да достигнат до своите заключения.
Те откриват, че консумирането на 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. Това е еквивалентът на около 4 ленти бекон или 1 хот-дог.
11. Пуканки за микровълнова
Въпреки че всички обичаме пуканки, трябва да сме наясно с отрицателното им въздействие върху здравето. Пликовете, в които те са поставени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки опасно съединение, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).
PFOA е известен канцероген, който е токсичен за черния дроб, имунната система и засяга щитовидната жлеза, сочат проучванията. Този химикал е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.
Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, ако ги приготвяте по правилния начин (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и голямо количество захар и сол), понеже имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.
Българският бизнес
- А1 България получи титлата True Leader в телекомуникациите за 2022
- А1 е сред Топ 100 компании, водещи икономиката на България
- УниКредит Булбанк с награда „Банка на годината в България“ от The Banker