Ако не можете да си позволите вечеря в скъп ресторант, знайте, че има и доста други места, на които да похапвате вкусно, при това без да влагате твърде солена сума. Британският вестник Daily Telegraph изброява 15 храни, които да опитате, преди да умрете.

1. Пресни кокосови орехи, Санта Лусия

Богатата на полезни хранителни вещества вода в кокосовите орехи е най-добра, когато се пие директно от плода. На плаж на остров Санта Лусия за няколко цента можете да се сдобиете с пресен плод, откъснат току-що от висока палма.

След като отстраните горната част, можете да забиете пластмасова сламка и да се насладите на освежаващия еликсир. След това използвайте пръстите си, за да оберете сладката месеста част – със сигурност ще се омажете, но поне ще ви е вкусно.

2. Гевреци, Ню Йорк

Няма геврек като геврека в Ню Йорк. Най-добре е да го комбинирате с крема-сирене със зеленчуци.

3. Фурми, Оман

Фурмите не са просто храна в Близкия изток – те са гориво. Сладките, сочни изсушени плодове са изхранвали местните хора от векове в земя, където виреят само най-устойчивите растения. Днес те вече не са от основно значение, но продължават да са крайъгълен камък в културата на Оман.

В повечето домове и хотели ви посрещат с чаши горчиво кафе и плато от месести фурми, традиционен омански поздрав.

4. Пастеиш де ната, Португалия

Никъде сладкишът с яйчен крем (или пастеиш де ната, както го наричат тук) не е толкова вкусен, като в Португалия. И може би никъде в Португалия не го приготвят толкова добре, колкото в Pasteis de Belém в Лисабон. Поради това опашките за сладкия и добре изпечен сладкиш често се простират по целия тротоар.

5. Аперитив в Милано, Италия

Италианският град е вероятно най-доброто място за аперитив – ритуала на поднасяне на коктейли рано вечерта в комбинация с привидно безкрайни плата от „безплатна“ храна. Едни от най-изисканите аперитиви се предлагат в хотел
Bulgari.

Ядките и маслините са най-баналната част от тях. Не пропускайте вкусното ризото, бурата и сочните парчета салам, в комбинация с коктейл от джин, сервиран в чаша с размерите на главата ви.

6. Торта от миди, САЩ

Не сте живели пълноценно, докато не сте опитали тортата с миди в Роуд Айлънд, често сервирана със задушена риба с лук и подправки.

7. Сок от червена боровинка, Швеция

Когато спите върху лед в
Icehotel, сутрин ви събужда човек в униформа, който ви предлага чаша сладък сок от червена боровинка от малка бъчва, която носи на гърба си. Това е единственият начин да се събудите в Северния полярен кръг.

8. Пекински кнедли, Китай

Кнедлите в Пекин се предлагат в голямо разнообразие от вкусове – агнешко с моркови, свинско със зеле и свинско с чесън.

На всяка маса ще откриете разнообразни подправки – оцет, соев сос, чили и скилидки чесън. Можете да опитате последните, докато чакате, за да си гарантирате добро здраве, но в действителност ще отблъснете всякаква възможност за роматнични жестове седмици след това.

9. Виенска торта Сахер, Австрия

За десерт трябва да си поръчате торта Сахер. Тя е прясно приготвена във Виена и е прекрасно гъста и богата на съставки.

10. Суши и сашими, Япония

Можете да похапнете в многото суши ресторанти на достъпни цени около рибния пазар Цукиджи в Токио или да имате по-изискано суши преживяване в
Mandarin Oriental Tokyo. Служителите говорят английски, нищо, което не бива да приемате за даденост в Токио, и могат да ви разкажат подробно за техниките на майстор-готвача, етикета и т. н.

11. Зрели смокини, Испания

12. Гофрети, Франция

Meert,

най-старата сладкарница във Франция, датираща от 1761 г. Независимо дали чакате на опашка пред гишето или сте седнали в декадентския салон, задължително опитайте гофретите с пълнеж от мадагаскарска ванилия. Шарл дьо Гол бил голям техен почитател, така че ще бъдете в добра компания.

13. Пица в Неапол, Италия

Най-добрата пица в града се сервира в L'Antica Pizzeria – с доматен сос или доматен сос с моцарела.Тя е недостижима за каквито и да е имитации.

Кои храни да избягвате преди полет За спокоен полет

14. Немски вурстове

Наденичките от Ваймар не са обикновени. Рецептата им е пазена в дълбока тайна от столетия и включва свинска или говежда кайма с риган и чесън. Те се пекат на грил, поръсват се с горчица и се продават по улиците на Ваймар.

15. Джелато, Италия

Сладоледът е една от любимите италиански храни на туристите, но къде се сервира най-добрият? Това е
Gelato Fantasia в Рим: Само шоколадовата добавка е в осем различни разновидности, но нищо не надминава вкуса на солен фастък. В цялата страна ще ви е трудно да намерите лошо джелато, така че се отдайте напълно на изкушението.