15 любопитни факта за гроздето

6502
15 любопитни факта за гроздето

© Pixabay.com

Гроздето е вторият най-популярен плод в света след портокалите. То може да се консумира като освежаваща закуска или да се използва в плодова или зеленчукова салата.

Можете да го похапвате прясно или консервирано, под формата на желе, сок, вино или в изсушена форма като стафиди.

Вижте няколко любопитни факта за гроздето и винопроизводството, в което България има сериозни традиции.

1. Отглеждането на грозде започва преди 6000-8000 години в Близкия изток.

2. Най-старата винена изба в света се намира в Армения и е датирана отпреди 4000 години пр. н.е.

3. На територията на днешните български земи вино започва да се прави преди около 5000 години, а траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Богът на виното Дионис е сред най-почитаните от тях божества.



4. С идването им на Балканския полуостров славяните и прабългарите продължават традициите във винопроизводството на траките. С налагането на християнството култът към бог Дионс отмира и започва почитането на свети Трифон, смятан за покровител на лозарите и винарите.

5. Отглеждането на вино е най-голямата хранителна индустрия в света, тъй като има около 60 вида грозде и над 8000 сорта. За производството на една бутилка вино е необходим около 1.1 кг грозде.

6. По данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), около 80 000 кв. км от земеделските площи се използват за отглеждане на лозя и производство на вино. На година в света се произвеждат над 72 млн. тона грозде. Около 70% от световната продукция се използва за направата на вино, 27% - за консумация в прясно състояние, а 2% под формата на стафиди.

7. У нас по данни на НСИ за 2015 г. засетите с лозя площи са близо 60 000 хектара. Същата година страната ни е произвела 136.6 млн. литра вино, а най-големите ни пазари за износ на вино са Полша (70 млн. литра) и Австралия (65 млн. литра
).



8. От един акър лозя се произвеждат средно 15 000 чаши вино. Най-широкоразпространеният сорт вино в света е Султанина, следван от Аирен. Сред популярните сортове са също Каберне Совиньон, Совиньон Блан, Каберне Фран, Мерло, Ризлинг, Шардоне.

9. Най-популярните български сортове вино са Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят. Мелнишко вино е присъствало на трапезата на италиански дожове, испански херцози и френски графове.

10. Средното потребление на вино в България през 2015 г. е било 4.6 литра на човек.

Продадоха чепка грозде за близо 10 хиляди долара Сделката беше осъществена на ежегоден търг в японската префектура Ишикава

11. Гроздето съдържа около 80% вода, което го превръща в добър съюзник при спазването на диета. Една чаша грозде съдържа само 90 калории, няма мазнини, нито холестерол и почти никакъв натрий. Тя осигурява над една четвърт от препоръчваната ежедневна доза витамини К и С, а гроздовите семки са богати на антиоксиданти.

12. Гроздето се използва за лекуване на астма, подобрява храносмилането, помага при мигрена, бъбречни заболявания и преумора.



13. Най-скъпото грозде в света е сорт Руби Роман. Една чепка от това грозде беше продадена на търг в Япония за 9800 долара, или 315 долара за грозд.

14. Официалният световен рекорд за ядене на грозде е 4 кг за десет минути. Той беше поставен през 2005 г. от Куки Джарвис от Ню Йорк, който по това време беше и световен шампион по ядене на сладолед.

15. В Испания и някои страни от Латинска Америка има традиция в новогодишната нощ хората да изяждат 12 гроздови зърна при отброяването на последните секунди от старата година, по едно при всеки камбанен звън.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...