15 неща, които психически устойчивите спортисти не правят

15444
15 неща, които психически устойчивите спортисти не правят

Спортистите се характеризират основно с физическата си сила.
 
Колко добър спортист е един човек се измерва единствено по това кой е по-добър, по-бърз и по-силен. Кой може да скача по-високо, да се огъва повече, да бяга по-бързо и т.н.

Когато обаче става въпрос за прилагането на тези предимства, физическите качества далеч не са единственото нещо, което е от значение. В света на спорта много от най-великите победи се дължат на това, че единият от съперниците е имал “психологическо предимство”.

Тук става въпрос за психическа устойчивост. Някои хора я притежават, други не, но малцина биха я отрекли, когато я видят.

Това е така, защото признаците на психическата устойчивост, особено при спортистите, се забелязват лесно.


По тази причина не само е лесно да се посочи какво могат да правят тези спортисти, но и какво не правят. Вижте 15 неща, подбрани от Elite Daily, които психически устойчивите спортисти не правят:

Те не приемат критиките незряло

Психически устойчивите спортисти не попадат в капана да приемат критиките като лична обида. Това може единствено да породи чувство на необходимост от отмъщение, докато в същото време нещото, заради което са били критикувани, бива игнорирано.

Вместо това те не приемат критиките като нищо повече от признак, че са хора и като нещо от съществено значение за процеса за постоянно израстване.

Разбира се, когато те критикуват, може да боли (да грешиш никога не е приятно), но дори когато критиците се изказват най-остро, те обикновено го правят поради някаква логична причина.

Те не губят концентрация

Липсата на концентрация може да бъде също толкова пагубна, колкото и всяка физическа слабост.

Ако само за момент човек изгуби концентрация за различните елементи, за които е отговорен за постигането на дадена цел или задача, тогава излага собствения успех и този на съотборниците си на риск.

Когато е време да се състезават, психически устойчивите спортисти се отдават изцяло на това, което трябва да свършат и на практика стават имунизирани срещу разсейване.

Те не позволяват да бъдат хванати неподготвени

Да дадеш всичко от себе си и да станеш втори в битка със също толкова страхотен съперник е ок. Да дадеш абсолютно всичко и отново да не спечелиш, пак може да е приемливо.

Ако обаче станеш жертва на ситуация, която лесно е могло да бъде избегната с малко повече учене, тренировки и по-голямо внимание към детайла, просто означава, че си правиш лоша услуга.

Психически устойчивите спортисти знаят, че подготовката е ключът към успеха.

Не им липсва увереност в собствените способности

Всички хора имат умения, но могат да ги използват по различни начини. Тези, които имат върховно усещане за увереност в дадено свое умение, го прилагат много по-категорично и с убеденост.

Тези, които по някаква причина не са толкова уверени в уменията си, ги използват колебливо, което обикновено води до това, че не им достигат няколко сантиметра или една секунда. А това е от съществено значение, защото в много случаи в спорта победите се решават с най-малка разлика.

След като притежаваш някакво умение, то е налице, за да го използваш. Ако го прилагате уверено, вероятността да успеете е много по-голяма. Ако го прилагате колебливо, ставате уязвими.

Вижте още: 14 навика на нещастните хора

Те не позволяват на другите да им влизат под кожата

Една от най-големите трагедии, които могат да се случат на спортния терен, е способностите на даден спортист да бъдат повлияни от нещо толкова неосезаеми и цялостно погледнато маловажно като отрицателните думи на друг човек.

Най-лошото в случая е, че такива трагедии се случват постоянно; добрите играчи биват разконцентрирани от приказките на съперника им.

Когато това се случи, е индикация, че засегнатият преди всичко не е имал много голяма увереност в собствените си умения. А това вече е липса на психическа устойчивост.

Те не се оплакват за това, че не са в светлината на прожекторите

Психически устойчивите спортисти знаят цената си и нямат нужда от това някой друг да я потвърждава. Те са напълно прави да позволяват на други да влизат в новините и да привличат вниманието, защото личните постижения и успеха са нещата, които са наистина от значение, а те не могат да ти бъдат отнети.

Те не губят самообладание

Психически устойчивите спортисти не губят самообладание, когато нещата не вървят добре. Те не действат хаотично, нито пък се задоволяват с вземането на съзнателно неразумни решения, защото са изгубили вяра в първоначалната си стратегия за мача.

Психически устойчивите спортисти контролират нервите си и са способни да гледат напред и да достигат до решения, вместо да се оплакват.

Най-малкото, те ще променят стратегията си за мача, но само след като внимателно са обмислили какво се е объркало и ще продължат напред с усилия да се справят с проблеми по интелигентен начин.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg