18 начина да предпазите дома си от зли енергии

29467
18 начина да предпазите дома си от зли енергии

В много части на света, дори и с различни култури и вярвания, на вратите се поставя подкова, за да донесе късмет или да пази дома от злите духове. Всички народи борят вампирите с чесън, а символите на фън шуй вече далеч не се използват само в Китай.

Подкова на вратата


За да отблъснете вещици от къщата, както и да донесе късмет на всички, които минават, подковата трябва да бъде окачена над входната врата - с лице нагоре или надолу. Това вярване произхожда от английския фолклор и се разпространява от 16 век, като и до днес подкови продължават да поздравят посетителите по домове в целия свят.

Огледало Ба Гуа

Огледалото Ба Гуа, което е с произход от Китай, е популярен символ във фън шуй. Чрез поставяне на такова огледало над входната врата посрещаме хармонията и създаваме добър късмет за всички онези, които влизат в къщата.

Освен да приветства хармонията в дома ви и да създава добра карма, огледалото Ба Гуа противодейства и на отрицателните енергии и им пречи да прекрачат прага.

Вижте още: Топ 10 на символите на благосъстояние според фън шуй

Паласпас

Това е букет от декоративни палмови листа, които се продават на Цветница във Филипините. Те са благословени от католическия свещеник и висят над вратата. Смятат се за талисман срещу злото.

У нас също има подобна традиция на Цветница, само че с върбови клонки, които закачаме на входната врата, за да ни носят здраве и късмет.

Вятърни камбанки

Още в древността са вярвали, че звънците и чановете плашат лошите духове.

Съвременните вятърни камбанки произхождат от Индия, като по-късно са въведени в Китай, където се използват за защита на домовете. Японските вятърни камбанки от стъкло, известни като фурин, носят късмет.

Мезуза

Според Кабала (еврейския мистицизъм) мезуза отблъсква злото и разрушителните сили от къщата и тези, които я поставят на вратата си, са защитени през цялото време.

Мезуза представлява парче от пергамент, съдържащо еврейски стихове и молитва. Навит на руло, той се поставя в красива фуния и се закрепва диагонално към рамката на вратата.

Назар

Назар, известен също като камък на злото око, е гръцки/турски амулет, който се използва за отблъскване на "лошото око", известено в средиземноморските култури като Mal де Ojo.

Направен от синьо стъкло, назар защитава дома от лош късмет.

Офика

В някои келтски вярвания кръст, направен от клоните на дървото офика и вързан с червен конец, се използва като защита и се поставя над вратите на къщите.

Офуда

Да защитава семейството от заболявания е силата на офуда - талисман, който произхожда от Япония и вярата шинто. Това обикновено е декорирана хартия, дърво, плат или метал, който е прикрепен към вратата.

Върховете на стрели

Смята се, че поставени над входната врата, те пазят дома от крадци.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg