В босненски сайт за покупко-продажби се появи обява, предлагаща екзотични и много редки животни - малки рисове, тигри, ягуари, леопарди, черни пантери, лъвове, жълти и бели сибирски и бенгалски тигри. Техният внос и продажба в Босна са незаконни, съобщиха местни медии.

Редакцията на местно издание изпратила имейл на посочения адрес в Босански Петровац в северозападната част на страната, и получила отговор, че в момента продавачът разполага с шест тигъра, четири африкански лисици фенек и четири риса на възраст от 7 до 30 седмици.

Всички били ваксинирани и щели да бъдат доставени с паспорт и микрочип. Цената за всяко животно била 1800 долара. Собственикът на редките животни обещал, че ако купят повече от едно животно, ще направи отстъпка в цената.

Дружеството за защита на животните в Босна коментира, че тези видове животни не могат да бъдат нито внасяни, нито изнасяни от страната, защото не съществува институция, която да издава такива разрешения, съобщи bTV.

„Това е институционален пропуск, но и обявата за продажба на животните е напълно незаконна и нито едно от тях не може да има редовни документи, както твърди собственикът”, изтъква председателят на дружеството Драгомир Миич. Той подчертава, че след оръжието и наркотиците, най-голяма печалба в света се трупа от препродажба на диви животни.