19 факта за Айфеловата кула преди утрешния й рожден ден

22648
19 факта за Айфеловата кула преди утрешния й рожден ден

© Pixabay.com

Невъзможно е да мислите за Париж, без да виждате Айфеловата кула. Световноизвестната атракция става на 128 години утре, когато е завършен строежът й за световното изложение през 1889 г., в чест на 100-годишнината от Френската революция.

Кулата продължава да привлича вниманието и до днес, като всяка година е посещавана от близо 7 млн. туристи от цял свят. В чест на предстоящия рожден ден на Айфеловата кула
Business Insider публикува любопитни факти за култовата структура.

1. Айфеловата кула не е дело на Густав Айфел

Макар че е кръстена на Густав Айфел, кулата в действителност е проектирана от неговите инженери Морис Кошлен и Емил Нугие. Като цяло Айфел не се интересувал от проекта, но изпратил инженерите до ръководителя на архитектурния отдел на компанията си Стефан Совестр. След като получил неговото одобрение, Айфел застанал зад финалните планове и купил правата върху патента.

2. Кулата е направена от 18 038 парчета ковано желязо

Парчетата желязо са свързани с 2.5 милиона нита. Те са били поставени от 150 до 300 работници, които били наети за строежа на структурата.

3. Завършена е за рекордно времеИзкопните работи на мястото на днешната Айфелова кула започват на 28 януари 1887 г. Малко повече от една година по-късно, на 11 април 1888 г., първият етаж на кулата е завършен, последван от втория етаж на 14 август 1888 г. Последният етаж е завършен на 31 март 1889 г. - само две години, два месеца и пет дни след началото на строежа.

4. Кулата е построена като символ на съвременната наука

Или както казва самият Айфел, тя е символ „не само на изкуството на съвременното инженерство, но и на века на индустрията и науката, в който живеем“. В момента на построяването на кулата друга технология прави началните си стъпки – фотографията. По време на строежа на кулата много фотографи направили серия от снимки, показващи процеса по нейното построяване.

5. По време на строежа й Айфеловата кула е най-високата сграда в света

Айфеловата кула е висока 324 метра с антената си и 299 метра без нея. Тя губи статута си на най-висока сграда в света едва през 1930 г., когато се появява Chrysler Building в Ню Йорк с нейните 318 метра.

6. Височината й се сменя според сезоните

Тъй като е изработена от ковано желязо, металът на кулата се разширява с излагането му на лятното слънце, в резултат на което структурата „пораства“ със 17 сантиметра.

7. Първоначално асансьорите й не работятНа 6 май 1889 г. 30 000-те посетители на изложението получили право да влязат в кулата, но трябвало да изкачат 1710 стъпала, за да стигнат до върха. Асансьорите в крайна сметка заработили на 26 май.

8. Първоначално парижани мразели Айфеловата кула

Вестниците получавали гневни писма, че кулата не съответства на атмосферата в града и екип от художници отхвърлил плана за започване на строеж. Според една от популярните истории Ги дьо Мопасан мразел кулата, но обядвал в ресторанта й всеки ден. Когато го попитали защо го прави, писателят отговорил, че това е единственото място в Париж, от което нямало как да я види.

9. Първоначалната идея била кулата да съществува 20 години

Но френската армия и правителство започнали да я използват за радио-, а по-късно и за телекомуникация. Когато разрешителното изтекло през 1909 г., властите в Париж решили да запазят кулата.

Слагат бронирано стъкло за 30 млн. евро около Айфеловата кулаСпоред парижани стената не е просто физическа, а психическа бариера

10. Днес тя е най-посещаваният платен монумент в света

Кулата привлича близо 7 млн. посетители всяка година, 75% от които идват от други страни. 15.8% от посетителите са от Франция, сочат статистическите данни. Извън страната, американците са най-многобройните туристи, посещаващи Айфеловата кула, като съставляват 11.9% от общия брой на посетителите на кулата, следвани от британските туристи със 7.5%.

11. Айфеловата кула е преживяла доста в годините на съществуването сиТя предавала радио сигнали по време на Първата световна война, а по време на Втората световна война асансьорът бил изваден от употреба, за да не могат нацистите да използват кулата. След като съюзническите войски влезли в града, асансьорите били поправени. Кулата преживява дори пожар на горния си етаж.

Тя продължава да бъде засягана от световните конфликти. След терористичните атентати от ноември 2015 г. в Париж, оградата около структурата ще бъде заменена с бронирана стъклена стена като предпазна мярка.

12. Кулата не е боядисана в един цвят

Кулата е боядисана в по-тъмен цвят на върха и постепенно става по-светла към основата си.

13. На всеки седем години се нанасят до 60 тона боя

Бояджии нанасят нови слоеве боя без олово върху кулата, за да я предпазят от ръжда. Процесът отнема общо 18 месеца.

14. Структурата стана златна в нощта на 1985 г.

Когато монументът е построен за първи път за световното изложение, той е осветен от 10 000 газени лампи. През 1985 г. е въведено златистото осветление на кулата с 336 прожектора, които използват натриеви крушки за придаване на жълто-оранжевия цвят. През 2004 г. прожекторите бяха заменени от по-екологични.

15. Прожекторът на върха може да бъде видян от километри

Поставен, за да отброи настъпването на 21-и век в новогодишната нощ на 1999 г., прожекторът и шоуто на всеки кръгъл час осветяват Айфеловата кула вечер. Прожекторът се захранва от автоматични компютърни програми, изпращащи два снопа светлина на разстояние от 80 км.

16. В нощното светлинно шоу участват 20 000 светещи лампички

Всяка вечер 20 000
LED светлини украсяват кулата – 5000 на всяка страна, и блестят по време на петминутното шоу, което се случва на всеки час, след като се стъмни, до 1 ч през нощта.

17. Първото светлинно шоу на Айфеловата кула е гигантска реклама

Кулата за известно време е рекламно пространство на автомобилния концерн
Citroen с 250 000 цветни лампи и близо 600 км кабели, използвани за изписването на името на компанията в небето на Париж през 1925 г.

18. Айфеловата кула не е само туристическа атракция

Тук са се намирали редакция на вестник, пощенска служба, научни лаборатории, театър, а първото ниво се превръща в ледена пързалка всяка зима.

19. Густав Айфел имал таен апартамент на третия етаж

Айфел си устроил малък апартамент близо до върха на кулата, където забавлявал гости, като Томас Едисон, и държал голямо пиано. Макар че му предлагали привлекателни суми, за да продаде пространството, той така и не го прави.

Днес посетителите могат да видят восъчни фигури на Айфел и Едисон в апартамента през малките прозорци.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...