19 любопитни факта за Рим по повод 2770-ата му годишнина

26490
19 любопитни факта за Рим по повод 2770-ата му годишнина

© Pixabay.com

Според легендите Рим е основан на 21 април 753 г. пр. Хр, така че миналата седмица Вечният град е отпразнувал своята 2770-ата годишнина. В тази връзка италианският вестник The Local публикува любопитни факти за италианската столица.

1. Историята за създаването на града е обвита в митове и легенди. Археолозите откриха поселища от 750 г. пр. Хр. Според легендите двама братя – Ромул и Рем, спорили как да нарекат основания от тях град. За да разреши спора, Ромул убил брат си и кръстил поселището на свое име.

2. В града живеят 2 873 598 души, а в Римска община живеят 4 353 775 души.

3. Векове наред Рим е най-големият град в Европа, като първи достига един милион жители и е изместен едва през 19-и век, когато Лондон взема короната.

4. Рим е най-сниманият град в Европа и вторият най-сниман в света - след Ню Йорк.5. Той става столица на Италия едва през 1870 г., като измества Флоренция. Преди това столица е Торино.

6. Чудили ли сте се защо виждате буквите SPQR на паметниците и сградите в Рим? Те идват от латинската фраза Senatus Populusque Romanus, която означава „Сенатът и хората на Рим“.

7. Общата площ на града е 1285 кв. км, като той разполага с повече паркове, градини и зелени площи, от който и да било друг европейски град.

8. В Рим е открит първият мол в света, построен от император Траян. Става въпрос за Траяновия пазар, чиито останки могат да бъдат видени и до днес. Според друга не толкова вълнуваща теория там са се помещавали просто административни офиси.

9. Древните римляни са били доста суеверни. Смятали са за късмет, ако видят свещеник, бял кон или гърбав човек.

10. Ако смятате, че Кара Делевин задава модата на гъстите вежди, грешите. Древните римляни използвали въглен, за да си правят дебели, тъмни вежди.

11. Сега в Италия можете да бъдете глобени с хиляди евро за уриниране на улицата, но в Рим, по време на ерата на Веспасиан, са таксували гражданите за урината им. Глинени гърнета били поставяни на публично място, за да събират течността, която била използвана за пране на дрехите, оцветяване на вълна и дори за миене на зъбите.12. Най-посещаваните туристически забележителности в Рим са Колизеумът и Ватиканските музеи, като всеки от тях приема повече от четири милиони туристи всяка година.

13. Кръвта на гладиаторите била гореща стока: древните писания разкриват, че тя била използвана като здравословна напитка в Древен Рим, която лекувала епилепсия и помагала за плодовитостта.

14. Основният университет в Рим - Ла Сапиенца, е най-големият в Европа от гледна точка на брой записани студенти. Създаден през 1303 г., той е и един от най-старите.

15. Спомняте ли си основателите на града Ромул и Рем? Някои хора вярват, че те са били отгледани от вълчица. Животното продължава да е символ на града.

16. Всяка година около 3000 монети са хвърляни във фонтана Треви, една от най-известните забележителности в града. Парите се даряват за благотворителност, като миналата година са възлизали на 1.4 млн. евро.

13 тайни на Италия, които да разгадаете Bel Paese означава „красива страна“. И Италия гордо носи тази титла, която никой не може да й оспори

17. Говорейки за фонтаните, Рим е градът с най-много фонтани в света – над 2000. 50 от тях са определени като „монументални фонтани“.

18. Специален закон позволява на всяка котка в Рим да живее необезпокоявана на рожденото си място. Това означава, че ще видите много улични котки да обикалят древните руини, както и десетки котки, които живеят в Torre Argentina, насред руините в центъра на града.

19. В своята история Рим е бил побратимяван с много градове, но повече от 60 години е изключително побратимен с Париж. Мотото на партньорството гласи: „Само Париж е достоен за Рим; само Рим е достоен за Париж“.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg