Две думи най-точно могат да опишат тайландската кухня – екстравагантна и пикантна. В нея се преплитат люто и сладко, кисело и солено, а магията е именно в уникалните им комбинации.

В Тайланд оризът заменя хляба и картофите от европейската кухня. Той е неизменна част от всяко хранене, дори и от закуската.

Морските дарове са често сервирани на масата, а със сигурност сте чували, че тайландците хапват и буболечки. И ако в България казваме „Не всичко, което лети, се яде“, в Тайланд тази максима звучи така: „Всичко, което лети, се яде“.

Най-известната супа в Тайланд е Том Ям Кумг. Тя се приготвя с пилешко или скариди и е доста пикантна. Основната подправка в нея, освен лютите чушки, е лимонената трева.

Най-популярната салата пък е Сом Там. В нея са съчетани моркови, папая, домати, сушени скаради и ядки.

Едно от любимите основни ястия на тайландците е Каи Пат Мет Мамонг – това са парчета пилешко месо с кашу и зеленчуци.

Ако пък ви се хапва десерт, тогава опитайте печените ананаси с мед. Изобщо нещо, което не бива да пропускате в Тайланд, са пресните плодове – папаята и мангото тук имат неповторим аромат и вкус.

Вижте как екипът на Profit.bg видя тайландската кухня – от местните нощни пазари през малките ресторантчета до кухните на петзвездните хотели:

[{562}]