Климатичните промени вероятно са допринесли за това 2014 да е най-топлата година в Европа от 16 век насам, според учени.

Учени от Оскфордския университет са установили, че глобалното затопляне е увеличило риска от поставянето на подобен рекорд поне 10 пъти. Това в бъдеще може да се използва като основа за съдебни дела срещу компании, които използват изкопаеми горива.

Други екипи, които работят отделно по този въпрос в Холандия и Австралия, са установили, че вероятността е нараснала между 35 и 80 пъти.

Въпреки че до края на годината остават още две седмици, температурите вече са били толкова високи в толкова много страни, че 2014 г. се очаква да бъде рекордно топла в Европа и в световен мащаб.

Учени и преди са заявявали, че емисиите от въглероден двуокис, получен от изгарянето на въглища, петрол и природен газ, повишават температурите в световен мащаб.

Доскоро обаче те с неохота обвиняваха глобалното затопляне за конкретни екстремни промени във времето.

Това започва да се променя, тъй като учените използват все по-усъвършенствани компютърни модели, за да сравняват вероятностите за подобни аномалии, случващи се с и без намесата на хората или климата.

Вижте още: Най-тъпите цитати за глобалното затопляне

"В началото на 20 век, преди глобалното затопляне да играе важна роля за климата на планетата, вероятността да имаме година толкова топла, колкото 2014 г., е била по-малко от 1 на 10 000. Всъщност вероятността е толкова малка, че не можем да я изчислим със сигурност," казва Геерт Ян ван Олденборг, учен в Холандския кралски метеорологичен институт.

Според института глобалното затопляне е увеличило вероятността за високи температури като през тази година поне с 80 пъти.

За много страни отделно вероятността е нараснала поне с 30 пъти, като сред тях са Великобритания и няколко държави от Централна Европа.

Най-малко 19 европейски страни вероятно ще отчетат през 2014 г. най-топлата си година в историята, в това число Великобритания, Германия и Франция.

Първоначалните оценки на Холандския кралски метеорологичен институт показват, че средната температура в Европа през тази година ще бъде 10.5ºC. Това е с 0.3ºC над предишния рекорд, поставен през 2007 г.

Това означава, че годината вероятно е била по-топла от всяка от последните 500 години, твърдят учените въз основа на анализ на ранни инструментални записи и заместители на подобни данни като кръгове на дървета.

Девет от 10-те най-топли години в световен мащаб са след 2000 г., а от 1911 г. насам няма поставен рекорд за най-студена година от 1911 г., според климатичната служба на САЩ.

Тази тенденция е подобна и в Европа, където учените казват, че не е имало годишен рекорд за най-студена година на континента от 1956 г.

Трите екипа от Оксфорд, в Холандия и два австралийски университета са работили независимо един от друг, използвайки различни техники, за да излязат с най-актуалните резултати за Европа.