През 2062 година хората на Земята няма да се хранят с месо, животните няма да бъдат убивани и ще сме се справили с проблема със замърсяването на околната среда, смята Джовани Бинями, световноизвестен учен от Италианския институт по астрофизика, който направи околосветско пътешествие в търсене на тези открития, които могат да променят живота ни към по-добро, съобщава в. La Repubblica:

След 50 години ще живеем по-добре“, убеден е ученият.“Ще пътуваме в коли, задвижвани със слънчева енергия, ще ядем месо, произведено в лаборатории, без да бъдат убивани животни, ще получаваме необходимата ни енергия от центъра на Земята и ще се разделим окончателно с петрола и газта“.

По думите му макар скоростта на научното познание да е променлива, тя проявява тенденцията да се увеличава във времето.

Какъв е положителният сценарий за живота ни през 2062 г.?

Бинями отговаря: „Вече се е родило детето, което първо ще направи разходка на Марс“. Отдавна вече е направена разработка как да бъде покорена планетата, което по думите на учения ще е революция, по-голяма от изпращането на човек в Космоса и стъпването на Луната.

Един от фундаменталните въпроси отново остава енергията. Както много други учени, Бенями е привърженик на използването на ядрена енергия, но въпреки това не смята, че отношението на обществото към нея ще се промени дори и след 50 години. На фона на изчерпването на природните енергийни ресурси, негативизмът на ядрената енергия и сравнително слабите резултати на алтернативните енергийни източници за покриване на световните нужди, ученият смята, че бъдещето принадлежи на „дълбоката геотермия“.

Средната продължителност на живота в този период ще е около 152 годни, но хората ще вършат много малко работа, защото в живота им ще навлязат молекулярни конструктори.