22 неща, които никога не трябва да правите в други страни

34429
22 неща, които никога не трябва да правите в други страни

Пътуването е много забавно, докато не направите нещо нередно в страната, в която сте. Всяка държава и понякога дори град има свои собствени обичаи.

Макар туристите рядко съзнателно да не се съобразяват с културата на местното население, те все пак могат да го направят случайно.

Така например знака за ОК, или вдигнатия палец, може да се счита за нещо нормално в една страна, но да е обида в друга. Не забравяйте, че различни хора имат различни разбирания за това кое е нелюбезно, нормално или обидно.

Това, с което всички трябва да се съгласим обаче, е, че туристите трябва да бъдат уважавани и грешките да им бъдат прощавани.

Все пак, за да не изпадате в конфузна ситуация, вижте кои са някои от най-разпространените неща, които да избягвате, ако сте в друга срана.


Не натискайте клаксона в Нова Зеландия

Единствено може да си позволите да натиснете клаксона, ако искате друг шофьор да ви направи път. Всички други случаи се смятат за твърде шумни и груби.

Не оставяйте бакшиш в Япония

Може да се смята за грубо и унизително. Дори да го направите, сервитьорът ще ви преследва, за да го върне.

Не говорете за пари във Великобритания

Британците няма да разкрият заплатите си на други хора, те мразят да говорят за това, така че дори не го повдигат като въпрос. Проучване от 2015 г. установява, че местните хора са много по-склонни да говорят с вас за интимния си живот, отколкото за парите.

Не докосвайте хора по главата в Малайзия

Главата се счита за най-свещената част на тялото - домът на душата – така че не я докосвайте.

Тайните екстри, които хотелите предлагат на VIP гостите сиТе са толкова потайни, че дори опитни туристи няма как да знаят за тях, освен ако не ги видят

Не говорете за религия в Норвегия

Хората не говорят за Бога, за вярата или за църквата. Когато става въпрос за лични проблеми, те не искат да говорят и всеки си има своето мнение по горните теми.

Не поднасяйте четен брой цветя в Украйна

Четен брой цветя се носи само на погребения. Нечетно число е за празници. Традицията е същата и у нас.

Не показвайте ОК в Турция

Знакът ОК в Турция е много груб, това е обида. Кръгът, направен с показалеца и палеца с останалите три пръста нагоре, означава, че обвинявате някого, че е гей.

Не казвайте Честит рожден ден преди деня в Германия

Хората са суеверни и мислят, че ще се случи нещо лошо, ако ги поздравите предварително. Това е така и в Източна Европа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg