25-годишен е на път да стане милионер от карти Pokémon

2587
25-годишен е на път да стане милионер от карти Pokémon

© Pixabay

Яник е 25-годишен германец. Той не иска да разкрива нищо друго за себе си, освен малкото си име и възрастта си. Това се дължи на неговото хоби, от което вече е спечелил много пари. Какво общо имат с него обаче картите Pokémon и компания в Калифорния? Яник обяснява.

Лятото на 1999 г. е. Голямото в училищния двор. Група момчета са се събрали и разглеждат нещо. 6-годишният тогава Яник е сред тях. Какво държат в ръцете си тези първокласници? Това не са сандвичи, а карти Pokémon.

Всеки се опитва да се сдобие с картите, които липсват от неговата колекция. Междучасието обаче е прекалено късо. След училище следва среща с телевизията. Приключенията на Pokémon ги очакват.


Огромният пазар в САЩ

Началото на 2014 г.: Yannick е отегчен, докато присъства на лекция в университета. Той и неговия приятел си намират обаче по-интересна тема за разговор: те се сближават заради страстта си към Pokémon.

Малко след това те се превръщат в двама възрастни мъже с карти Pokémon. Картите обаче вече не са същите. И тъй като Яник не харесва новите карти, той търси в eBay картата, която всеки искал да има като дете: “Glurak” от първото издание.

За около 50 евро той я купува. Има и други карти обаче, заради които буквално е щял да откъсне някой крак като дете. Той започва да търси и “Turtok.”

Всичко, което Яник намира, е карта от първото издание оценена с 10 от компания на име “PSA.” По онова време Яник не знаел какво означава това. Нито защо картата е 4 пъти по-скъпа от обикновените карти.

След проучване в YouTube и Google той открива, че PSA (Professional Sports Authenticator) е калифорнийска оценителска компания. Компанията оценява картите Pokémon въз основа на тяхното състояние и автентичност. 10 е най-високата оценка.

“Това бе огромен пазар в САЩ по онова време, но нещо напълно непознато в Европа”, казва той.

Яник пренася тази тенденция в Европа

Яник започва да купува германски карти Pokémon в САЩ. Относително евтино. Следващата стъпка по онова време е да рекламира своето “хоби,” както го нарича той, чрез Facebook и Instagram, защото купените евтино американски карти могат да бъдат продадени скъпо в Германия.

“Като беден студент си осигурявах пари за редките карти, които исках да имам като купувах, повече от обикновените карти, които исках да препродам незабавно.”

Пазарът се разраства, а картите Pokémon стават все по-популярни. Днес хиляди хора ги колекционират в Европа, благодарение на Яник.

“Бих казал, че съм първият в Европа с оценени карти от САЩ, който пренесе тенденцията тук.”

Веднъж Yannick изпраща карта в идеално състояние на PSA но впоследствие тя се връща при него увредена. Тези карти се изпращат в специални защитни опаковки. Оценителят бе по невнимание надраскал картата.

В крайна сметка тя получава оценка 9, вместо 10, която трябвало да получи. Това се оказва не без последствие, тъй като в света има само три карти с оценка 10. Като карта с оценка 10 тя щеше да струва 5 000 евро. С оценка 9 тя не струваше даже 100.

Краят на 2014 г: Идеята на Яник дава резултат. Първо той купува карти за 25 евро и ги препродава за 50 евро. След това ги купува по 100 евро и ги продава по 200 евро. Стойността им продължава да нараства.

“Тогава разбрах, че трябва да вложа възможно най-много пари в моето хоби”, казва Яник.

Като студент обаче той нямал много пари. Обяснил на майка си какво прави и тя му се доверила. Майката на Яник му дала 3 000 евро. Казала му, “Направи нещо с тях!” Той така и направил. Инвестирал парите така че да печели шестцифрени суми.

Според данни на Twizzle цената на определени карти Pokémon достига до 100 000 долара.

Краят на 2018 г: Яник вече купува карти Pokémon почти изцяло само за своята лична колекция. Той в момента работи, но ако цените продължат да се покачват, а парите не спират, скоро колекцията му ще е пълна и ще струва милиони долари.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg