28 ноември е Международен ден без покупки

1353
28 ноември е Международен ден без покупки

Вече няколко години на 28 ноември - Международният ден без покупки (Buy Nothing Day), немалко хора по света показват критичното си отношение към консуматорството като стил на човешко мислене и поведение.

Тези хора се отказват да правят каквито и да било покупки и с това подкрепят пестеливия, икономичен и скромен начин на живот.

За поредна година организацията "Млади зелени" се опитва да популяризира този световен протест у нас. От организацията заявяват: "Като купувачи ние трябва критично да оценяваме продуктите, които купуваме, да предявяваме претенции към компаниите. Какви са реалните рискове за страните производителки, които жертват природните си ресурси и замърсяват околната среда? Какви са рисковете за развитите страни? И тъй като консуматорското общество продължава да съществува, ние трябва да намерим по-справедливо, по-екологично решение, да направим малка стъпка към преодоляването на проблема. Международният ден без покупки е едно добро начало."

Инициативата се бори за промяна в начина ни на живот не само през един конкретен ден в годината. Тя е опит да се покаже, че можем да живеем добре и без повечето от "модерните достижения на науката и техниката".

От организацията се опитват да напомнят на хората, че биха могли да консумират по-малко, да рециклират използваните материали, да изискват от компаниите производителки едно по-честно и дружелюбно отношение към природата. "Супермаркетите може да предлагат голям избор от стоки, но ако цената, която плащаме, е бъдещето на планетата и на човечеството, то тази цена е прекалено скъпа!", заявяват "младите зелени".

Идеята за ден без покупки разобличава екологичните и етичните последствия от консуматорския подход. От "зелената" организация информират, че развитите държави, в които живеят едва 20% от населението на Земята, консумират 80% от природните ресурси на планетата, причинявайки тежки щети на природата. Една малка част от човечеството е облагодетелствана от несправедливото разпределение на благата, докато по-голямата му част гладува и тъне в бедност.

Ако все още не разбирате какво точно можете да направите на този ден "без покупки", от организацията "Млади зелени" дават няколко идеи: "Прегърни идеята и замени шопинга с нещо по-разумно и не по-малко приятно: можеш да танцуваш, да отидеш на работа пеш, открий нов маршрут за разходка, изкъпи се на свещ, научи се да плетеш на една кука или да казваш "Обичам те!" поне на десет езика, припомни си любими стихове от Ботев и Вазов, оплеви градинката пред блока или в краен случай.... остани цял ден с любимия човек в кревата!"

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg