Холандски професор от Маастрихтския университет e получил грант в размер на 300 000 евро, за да "отгледа" хамбургер в лаборатория в рамките на една година, информира BBC.

Марк Пост се опитва да отгледа синтетично месо, използвайки мускулни стволови клетки. Пост е заявявал в миналото, че целта му е да превърне производството на месо от селскостопански във фабричен процес.

Според Gizmodo, Пост засега може да отглежда месо, което е дебело само няколко милиметра, тъй като няма как да вкара хранителни вещества в мускулните клетки. Той обаче се надява да въведе нов процес, който ще му позволява да отглежда по-големи парчета месо.

За да отглежда месото, Пост прикрепя мускулните клетки към велкро, което ги кара да се свиват и да тренират. Той планира да произведе няколко тънки ивици месо, след което да покани известен готвач, който да направи хамбургер, за да демонстрира процеса.

Въпреки че дейността на Пост може да му спечели симпатизанти сред защитниците на животните, трябва да се отбележи, че неговото месо не е изцяло синтетично.

Ако процесът, използван от Пост, може един ден да бъде прилаган за производство на месо, все още ще се налага да се отглеждат животни, от които да се вземат клетки донори.