Откриването на "изгубен златен град" в южната провинция Луксор обяви Египет.

Според базиран в САЩ египтолог тази находка е най-голямото археологическо откритие от гробницата на Тутанкамон преди близо век.

Експедиция, водена от Захи Хавас, разкрива „няколко квартала“ на 3000-годишния град след седем месеца работа.

Първоначалната цел на археолозите е да намерят погребалния храм на Тутанкамон, чиято гробница беше открита в Долината на царете в Луксор през 1922 г., но вместо това те разкопават части от цял ​​град.

Градът, който Хавас нарича още „Възнесението на Атон“, датира от ерата на фараона Аменхотеп III от 18-ата династия, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр.н.е.

„Изкопните работи започнаха през септември 2020 г. и в рамките на седмици, за голяма изненада на екипа, започнаха да се появяват образувания от тухли във всички посоки“, се казва в изявление на министерството на антиките в Египет.

Археолозите откриват добре запазен голям град, с почти непокътнати стени на къщите, а много от стаите са пълни с предмети от ежедневието.

"Това е най-голямото административно и индустриално селище в ерата на египетската империя на западния бряг на Луксор", смята Хавас. "Улиците на града са оградени от къщи, някои от които са с височина до 3 метра", според него.

Населеното място е изоставено при възкачването на трона на сина на Аменхотеп III - Ехнатон. Той основава Амарна - нова столица в съвременната провинция Миня, на около 250 км южно от Кайро и на 400 км северно от Луксор.

Тайни на древните египтяни, които няма да намерите в учебниците по историяКакво знаем за древните египтяни? Те са изобретили хартия, мумифицирали са фараоните си и са построили мистериозни пирамиди, чиито тайни все още не са разкрити

Бетси Брайън, професор по египтология в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, посочва, че това е втората по значимост наподка след откриването на гробницата на Тутанкамон.

„Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед към живота на древните египтяни по времето, когато империята е била най-богата, но ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки: защо Ехнатон и Нефертити решават да се премести в Амарна“, добавя Брайън.

През последните няколко години Египет направи поредица от големи открития, надявайки се да съживи своята жизненоважна туристическа индустрия, която беше силно засегната от две въстания и пандемията COVID-19, припомня ABC News.

Страната организира бляскав парад за преместването на 22 мумии в новооткрития музей в Кайро в събота и се готви да открие Големия египетски музей близо до пирамидите в Гиза по-късно тази година.

Според Египет това ще бъде най-големият музей в света, посветен на една цивилизация.