36 мъже гладуваха в продължение на година. Какъв е резултатът?

7246
36 мъже гладуваха в продължение на година. Какъв е резултатът?

© pixabay.com

Гладуването работи по съвсем различен начин от този, по който мнозина го възприемат, категоричен е Тео Бренър-Роуч, фитнес треньор и основател на блога Lift, Learn, Grow.

По думите му съществува много невярна информация за това що е то режим на гладуване, за какво е предназначен той и как работи.

Повечето хора грешат, като мислят, че заради гладуването те:

  • ще престанат да отслабват;
  • ще възвърнат предишните си килограми;
  • няма да страдат от дефицит на калории.

Бренър-Роуч използва история от реалния живот.

Експеримент с гладуване в Минесота  

Ноември 1944 г. Втората световна война е в своя разгар. В коридорите на футболния стадион на университета Минесота всичко е спокойно. 36 млади мъже разглеждат своя нов дом за година напред.

Защо?

Те доброволно ще участват в експеримент, който ще бъде проведен от д-р Ансел Кейс и неговия екип от учени. В това време в ред страни ограничените количества храна карат хората да освирепяват. Учените си задали въпроса – как може да се справят със ситуацията. Научна литература по въпроса нямало – само мнения.

Кейс и екипът му решават да променят ситуацията.

В тяхното изследване взели участие над 200 души. От тях били подбрани само 36. Последните били в добро физическо и психическо здраве, а също така разполагали със способността да поддържат добри отношения с другите хора в трудни условия.

Целта на експеримента била да се контролират физическите и психологическите последствия от лечебното гладуване, а също така да се изучат възможностите за оказване на помощ на хора, които са гладували.

В изследването на Анселм мъжете трябвало да загубят 25% от теглото си. Процесът бил разделен на четири етапа:

1. Три месеца нормална поддържаща диета – по 3200 калории дневно
2. Шест месеца лечебно гладуване – строга диета – по 1570 калории дневно
3. Три месеца строга рехабилитация – по 2000-3200 калории дневно
4. 8 седмици неограничена рехабилитация – неограничен прием на калории

Само 12 от 36 души успели да стигнат до незадължителния четвърти етап. През този период те често консумирали по 5000 калории дневно. Един мъж – дори 11 500 калории дневно.

В продължение на цялото изследване участниците имали задължението да ходят по 3 мили дневно, да работят в лаборатория 15 часа седмично и да участват в образователни занимания 25 часа седмично.

Какво установяват учените?

Те разбират, че продължителното лечебно гладуване води до емоционален стрес и депресия при повечето мъже. Освен това всички мъже загубили интерес към секса, станали невъздържани по време на хранене и често се дразнели, ако храната не била сервирана навреме.

10 факта за трансформацията на тялотоПътят към прогреса трябва да бъде бавен за дългосрочни резултатиУчените установили, че по време на втория етап, когато било регистрирано съществено понижаване на нивото на метаболизма, всички мъже загубили част от теглото си.

Всъщност те продължавали да отслабват, докато не стигнали до 5% мазнини в тялото и вече не могли да свалят килограми. Бил налице сериозен риск за здравето им.

Означава ли това, че сме длъжни да използваме лечебното гладуване, за да отслабваме? Разбира се, че не.

Не сте длъжни да правите това. Има два важни момента, които трябва да отбележим в това изследване:

  • Ако в менюто ви има дефицит на калории, вие ще отслабнете;
  • Вашите калорийни потребности ще намаляват в процеса на отслабване.


Какво означава това? Вижте на следващата страница

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg