Има ли някой, който не обича пържени картофи? Всяка година човечеството поглъща близо 2 млн. тона от тях.

Въпреки че пържени картофи се консумират по целия свят, всяка култура има своя предпочитана подправка, която добавя към ястието.

Американците ги потапят в кетчуп, британците ядат техните чипсове със сол и оцет, майонезата е популярен кулинарен съпровод на картофките в Белгия, а във Виетнам те се поднасят с масло и захар.

Без значение къде живеете, вие най-вероятно обичате картофки. Вижте какво не знаете за тях:

Ние пържихме картофи първи

Чували ли сте да наричат пържените картофки „френски“? Белгийците твърдят, че първи в света са пържили тънки картофени лентичкиq което пък предизвиква постоянни спорове с французите, които претендират за същото.

Смята се, че вкусното ястие може да е пренесено в Испания по древна рецепта от Колумбия.

Колко картофки продава McDonald’s?

Около седем на сто от картофите, произведени в САЩ, в крайна сметка, се продават от McDonald’s.

Те продават повече от ⅓ от всички пържени картофи, предлагани в американските ресторанти всяка година.

Вижте още: Това са най-вкусните храни в света

Първата рецепта за картофки

Най-старата рецепта за приготвяне на пържени картофки се споменава в дикенсовата „Повест за два града“.

Там именитият автор пише, че картофеният чипс е изпържен с няколко капки масло.

Американският президент, който обича картофки

Томас Джеферсън популяризира пържените картофки в Щатите, след като ги поднася на вечеря в Белия дом през 1802 г.

Той поискал от готвачите си "картофи, пържени по френския начин.“