Тези хранителни продукти се изтеглят от пазара, след като са довели до хранителни натравяния, зарази или са причинили алергии.

Тестени изделия

Въпреки че отдавна има строги закони в това отношение, все още не на всички етикети на хранителни продукти правилно се изписват алергените.

Най-често компаниите-производители пропускат да посочат наличието на фъстъци, пшеница, соя, млечни продукти, риба, и яйца.

И това все още е причина номер едно за изтеглянето на тестени храни, както и хлебни изделия, от пазара.

Ако имате алергия, проверявайте етикета всеки път, когато купувате даден продукт, защото производителите понякога променят рецепти си.

Пъпеши

Докато растат, пъпешите попиват от почвата всякакви замърсители. За разлика от други плодове, те не са кисели, което означава, че в тях патогените растат по-лесно, след като плодът бъде разрязан.

През 2011 г. в САЩ имаше епидемия от листериоза, причинена от заразени пъпеши, при която 13 души починаха. Тя се разпространи в 18 щата и тръгна от ферма в Колорадо, отглеждаща тези плодове.

Избягвайте да купувате предварително нарязани пъпеши, а ако го правите, уверете се, че са правилно съхранявани. Приберете ги веднага в хладилника – пъпешът не бива да остава нарязан на стайна температура повече от 2 часа.

Вижте още: 4 лесни начина да спрете да пилеете пари в супермаркета

Пилешко

Това е едно от най-консумираните меса както по света, така и у нас. И една от най-честите причини за хранителни натравяния.

Никога не купувайте пилешки продукти с неизвестен произход, съхранявайте ги задължително в хладилник и ги гответе на температура, по-висока от 165 градуса.

Кълнове

Кълновете, които добавяме към салати и сандвичи, са много полезни и хранителни. Но от 1996 г. насам само в САЩ е имало най-малко 30 натравяния, свързани с тези продукти.

Ако ги обичате, уверете се, че са съхранявани правилно в хладилник, преди да ги купите. Освен това не ги консумирайте сурови, а винаги след термична обработка.