Щипка тук, поръси там – и преди да се усетите, вече сте погълнали доста захар. Изчислено е, че един американец изяжда около 22 чаени лъжици захар дневно.

Тази практика води до унесеност и чувство на умора. Прекаляването със захарта може да доведе до проблеми със сърцето и диабет.

Според Американската сърдечна асоциация, жените не бива да консумират повече от 6 чаени лъжици захар на ден. Ако искате да балансирате апетита си за сладко, използвайте тази програма, продължаваща 5 дни.

С нея трябва да кажете „Не“ на захарта във всичките й форми – включително мед, агаве, кленов сироп, тръстикова захар, фруктоза и др.

На шестия ден можете да върнете сладкото в менюто си, но с мяра.

1. Пийте с едно на ум

Подсладените напитки, като газираното и студения чай, са сред водещите източници на добавена захар в менюто ни. Водата е най-добрият начин за хидратиране. Ако търсите нещо по-вкусно, то тогава заложете на вода с аромат – използвайте резени пресни плодове или краставица, мента и др.

2. Печете

Печенето може да направи някои зеленчуци по-сладки на вкус – например моркови, домати и др. Просто нарежете зеленчуците на парченца, намажете ги леко с олио, посолете ги, сложете любими подправки и ги изпечете върху хартия за печене. Трябва да станат с леко покафенели крайчета.

3. Бъдете информирани относно леките закуски

Смутитата и различните блокчета за здравословно хранене съдържат добавена захар. Замислете се за алтернативи. Например оризови кексчета, пръчици целина, фъстъчено масло без захар, дори направете смутита, които не съдържат мед, агаве и т.н. – само плодове и кисело мляко!

13 „здравословни“ храни, които е по-добре да избягватеБез значение колко ги харесваме, ние просто ги купуват, защото смятаме, че са добри за нас

4. Добавете повече подправки

Използвайте подправките, за да подобрявате вкуса на храната. Например канела върху парченца свежа ябълка или сладки картофи.

5. Обогатете менюто с плодове

Нека те заситят апетита ви за сладко.