5 места, покрити с костите на най-големите животни на планетата

9504
5 места, покрити с костите на най-големите животни на планетата

© Pixabay

Движението на земната кора за милиони години драстично променя географията на планетата, така че това, което днес е земя, някога е било морско дъно.

Там, където в момента се намира планина, някога е плискал водите си огромен океан.

Не е необичайно да се откриват вкаменелости от китове и от древни морски животни високо на планинските върхове или сред пустините.


Китовете излизат на пясъчния бряг, затъват и умират. Плътта им гние, оставяйки само скелет. Плажовете на Фолкландските острови, например, са покрити с кости от китове.

Освен древните вкаменелости и случайно загиналите огромни бозайници, масовото убийство на китове през 19 и началото на 20 век оставя след себе си многобройни "гробища за китове" по целия свят.

Вижте пет места по целия свят, на които можете да се натъкнете на кости от най-големите известни животни на планетата:

Пустинята Атакама, Чили

Едно от най-удивителните открития на вкаменелости от китове през последните години е направено в пустинята Атакама в Чили.

По време на реализация на проекта за разширяване на Панамериканската магистрала изследователите откриват десетки скелети от китове, разположени редом с други вкаменелости, съобщава T+L.

Присъствието на малки вкаменелости от водорасли в близките скали, заедно с железен оксид - важен двигател за цъфтежа им, предполагат, че китовете са загинали след поглъщането на токсични водорасли.

Вкаменелостите са на възраст между 6 и 9 милиона години.

Мястото, където е направено откритието, вече е известно с такива екзотични находки, заради което се нарича Cerro Ballena, или Хълмът на китовете.

Десетте най-тайнствени загадки на океанаПътят Бимини, пирамидата Йонагуни, подводният град в Куба - списъкът е дълъг

Уади Ал-Хитан, Египет

Египетските пустини са дом на някои от най-добре запазените палеонтологични находища в света, едно от които е Уади ал-Хитан, или Долината на китовете.

Тази отдалечена долина в пустинята, разположена на около 150 км югозападно от Кайро, съдържа ценна колекция от вкаменелости и кости на вече изчезнал вид китове, наречен архаеоцети.

Архаеоцетите представляват важен етап в еволюционната история на китовете, защото доказват, че те някога са били земни животни. Вкаменелостите в Уади Ал-Хитан описват формата и живота на тези китове по време на техния преход.

Вкаменелостите в Уади Ал-Хитан, датиращи от 50 милиона години, показват най-младите архаеоцети в последните етапи на еволюцията им от сухоземни животни до морски обитатели.

Много от откритите скелети са в добро състояние, тъй като са запазени в скалните образувания. В някои случаи е налице дори и съдържанието на стомаха им.

Смята се, че районът в миналото, преди около 40 до 50 милиона години, е бил под водите на така нареченото Тетийско море.

Скелет на кит е открит за първи път тук в началото на 1800 г., но първоначално е идентифициран погрешно като огромно морско влечуго. Едва по-късно - през 1902 г., вкаменелостите са идентифицирани като китове.

Алеята на китовите кости, остров Yttygran

На отдалечения сибирски остров Итигран в Берингово море има район, известен като Алеята на китовите кости. Преди 40 години съветските археолози откриват десетки китови кости, внимателно подредени в земята, простиращи се на 550 метра и вървящи успоредно на брега.

Ребрените кости са забити в земята или закрепени за скалите, образувайки подобие на алея. По средата й има огромни черепи и квадратни ями, за които се смята, че някога са съдържали тонове месо.

Археолозите смятат, че мястото някога е построено като светилище и свещено място за срещи на ескимосите през 14 век. По това време има временна ледникова епоха, което води до продължителен недостиг на храна, създаващ конфликти между отделните племена.

Алеята на китовите кости е неутралното място, на което те се събират, за да обсъждат проблемите си, да участват в жертвоприношения и да съхраняват месо в квадратните ями.

Според местните хора обаче алеята не е нищо повече от място, на което се събират ловци на китове и колективно убиват улова си, а след това съхраняват китовото месо в ямите.

Спицберген, Норвегия

Повечето китоловни станции от миналото, след като са изоставени, показват малко признаци за тази дейност. Но на остров Спицберген в Норвегия има останки, които свидетелстват за масовия лов на китове, състоял се там.

Спицберген - най-големият и единствено трайно населен остров на архипелага Свалбард, е мястото за екстензивен лов на белуга, започнал тук през 17 век, и продължил през 20 век, докато правителството не предприема мерки за опазване на вида през 1961 г.

Повечето от китоловните станции са разположени на Van Keulenfjorden - дълъг 30 километра фиорд на западния бряг на острова. По цялото крайбрежие, неговите плажове и заливи, могат да се открият останки от масовото клане, което се случва в района.

Най-удивителното място сред тях е дългата бяла ивица близо до плажа, където са натрупани хиляди кости на белуга.

Белугата е среден по размери кит, който живее главно в Арктика. Той е лесна плячка за ловците поради неговите предсказуеми миграционни модели и високата му гъстота през летните месеци.

Китовите кости днес са определени за културни останки и като такива са защитени – те не могат да бъдат докосвани или местени.

Ехчахист, Британска Колумбия

В продължение на няколко века малкият остров Ехчахист, разположен западно от остров Тофино, в Британска Колумбия, Канада, е мястото, на което аборигенските китоловци докарват улова си.

Там плячката е убивана, месото й нарязвано и сушено за зимата, а мазнината се превръща в масло. Костите са оставяни на огромни купове, някои от които са на повече от хиляда години. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg