Едно от най-досадните неща при пътуване със самолет е чакането на летището между два полета. За да осигурят комфорта на пътуващите големите летища в света започнаха да предлагат услуги като фитнес, спа процедури, хотели и дори музеи. Други пък залагат на добрата храна като наемат готвачи със звезди от Michelin. Ето някои от тях:

Летище Нюарк Либърти Интернешънъл, Ню Джърси

Като част от реновацията на стойност 120 млн. долара летище Нюарк Либърти Интернешънъл обнови и своите ресторанти. Единият от тях, френското бистро Saison е първият ресторант на летище, който нае за главен готвач легендарния Ален Дюкас, който има 6 звезди от Michelin. В менюто на ресторанта присъстват патешки дроб, пиле с вино и охлюви. Ресторантът се намира на терминал С на летището.

Летище Женева, Швейцария

Класическа френска кухня предлага и разположеният на терминал 1 на летище Женева ресторант Altitude. Неговият шеф-готвач е Фабиен Легон и в менюто той е включил патешки дроб, рататуй, телешки стек и аспержи. За своите бизнес гости заведението предлага конферентен център със седем помещения и специално меню, което се сменя на всеки две седмици.

Летище Ел Прат, Испания

Интериорът на ресторант Porta Gaig е дело на архитекта Рикардо Бофил. Той е заложил на минимална декорация, големи панорамни прозорци и модерни мебели. Липсата на силни цветове и декотаривни орнаменти превръща храната в основния фокус. Неговият шеф-готвач Карлес Гаиг е заложил в менюто на хамон и хрупкаво иберийско свинско.

Летище Шарл Дьо Гол, Франция

Ресторантът с име I Love Paris е под ръководството на шеф-готвача Гай Мартин. Той е направил селекция от френски ястия като Pot-au-Feu (задушено говеждо със зеленчуци), телешко рагу, омари и др.

Лондонското летище Хийтроу

Едва ли познавате всички шеф-готвачи в света със звезди от Michelin, но вероятно сте чували за Гордън Рамзи. Енергичен, тв звезда и автор, той има седем звезди Michelin и 25 ресторанта в света. Пътниците на лондонското летище Хийтроу могат да се насладят на неговите специалитети в ресторант Plane Food без да се налага да чакат с месеци за резервация. Ястията се сервират в рамките на 25 минути след поръчката, а менюто включва разнообразни специалитети от европейската кухня – телешко, сьомга, патица и др. Ресторантът се намира на терминал 5.