5 жестоки (но освобождаващи) истини за преследването на мечтите

3760
5 жестоки (но освобождаващи) истини за преследването на мечтите

Когато започнеш да преследваш мечтите си, имаш усещането, че сивите облаци ще се разсеят, че слънцето ще блесне над теб и ангелите ще запеят. Струва ти се, че всичко, което не е наред в живота ти, ще се поправи. Да, ама не.

Пътят към реализирането на мечтите е изпълнен със сълзи и разочарования. Очакванията ни може да се окажат напълно контрастиращи с реалността. Напълно възможно е по време на преследването на мечтите си да не споделите с най-близките си хора колко е трудно.

Може да сте търпеливи и отчаяно амбицирани. Но тези от нас, които наистина успяват да осъществят мечтите си, знаят няколко истини, които ще помогнат на онези от нас, които тепърва тръгват по трънливия път или пък вече са тръгнали.

Представяме ви пет жестоки истини за преследването на мечтите.


1. Планът ви няма да сработи – поне, не така както сте си го мислили

Истината е, че мечтата ви, такава каква е в ума ви, няма да бъде същата осъществена. В някаква степен може да се окаже по-добра. Но със сигурност ще има корекции. Планът ви за осъществяване ще бъде различен, а това, което ще ви е необходимо, е гъвкавост.

2. Процесът ще изисква повече време от предвиденото. 

Ние сме ужасни критици на времето. Ние подценяваме колко време ни трябва, за да осъществим плановете си. Забравяме, че животът може да ни зашлеви в неочакван момент. А тогава ще се наложи да отложим за известно време пътешествието си. Много би ни се искало да осъществим мечтата си на момента, но нещата не се случват така. Става дума за малки победи в продължителен отрязък от време. Без малките победи ще се смутите и обезкуражите.

3. Упоритостта е всичко.

Ще падате много пъти по време на пътешествието си. Ще има моменти, когато ще смятате, че времето ви е дошло, но след това нищо не се случва. Ще има моменти, когато правите стъпки назад, вместо напред. Хората ще кажат, че усилията ви не си заслужават. По някое време дори роднините и приятелите ви няма да ви подкрепят. Отхвърлянето е част от процеса „гонене на мечта“. Винаги се изправяйте на краката и продължавайте да опитвате.

4. Няма такова животно като „перфектен тайминг“.

Може би се оглеждате за перфектното време, за да стартирате плана си. Но такова не съществува. Вероятно си казвате нещо от рода на: нека децата пораснат и тогава. Реалността сочи, че перфектният момент с такъв начин на мислене никога няма да дойде.

5. Никога няма да стигнете там.

Никога няма да постигнете мечтите си. Ако го направите, в ума ви ще се родят нови мечти. Приключението, наречено „осъществяване на мечтите“, е за цял живот. Винаги ще имате по-големи цели за постигане, по-високи върхове – за покоряване. Мечтите ви няма да свършат до сетния ви дъх.

Вместо да преследвате мечтата си, така сякаш е някъде в бъдещето, защо не започнете да я живете днес? Влюбването в процеса ще направи препятствията по-безболезнени и по-преодолими. Ще извлечете повече удоволствие и радост. Процесът е ключът към задоволеността. Търпение, постоянство и фокус – това е формулата на успеха. Както и правенето на малки стъпки.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg