6 храни, които експерт по натравянията отказва да приема

28176
6 храни, които експерт по натравянията отказва да приема

© Pixabay.com

Бил Марлър, който прекарал 20 години в работа по дела, свързани с хранителни натравяния, вече отказва да яде някои храни.

След като спечелил над 600 милиона долара за клиенти, които получили заболяване, свързано с храната, Марлър казва, че опитът му го убедил да избягва тези храни, тъй като рискът не си заслужава.

Science Alert изброява храните, от които експертът се страхува най-много:

1. Сурови стриди



Марлър казва, че е виждал повече заболявания, свързани с консумацията на ракообразни в последните пет години, отколкото предишните две десетилетия. Виновникът: затоплянето на водата.

Тъй като глобалните води се затоплят, микробите в тях се увеличават и в крайна сметка попадат в организма на хората, които са се хранили със сурови стриди.

2. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Марлър казва, че ги избягва „като чумата“. Удобството е нещо хубаво, но колкото повече хора обработват храната, толкова по-големи са шансовете за зараза, така че рискът не си заслужава.

3. Сурови кълнове

Епидемиите, свързани с кълнове, са изненадващо обичайни с над 30 бактериални епидемии, главно салмонела и Е.coli, в последните две десетилетия.

„Имаше твърде много епидемии, за да не обръщаме внимание на риска от зараза с кълнове. Това са продукти, които изобщо не ям“, казва Марлър.

4. Недопечено месо



Съжаляваме, готвачи, но Марлър няма да си поръча недопечени пържоли. Според експерта месото трябва да бъде сготвено на температура от 71 градуса по Целзий, за да бъдат убити напълно бактериите, причиняващи E.coli или салмонела.

5. Несварени яйца

Всички, които си спомнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век, знаят, че недосварените яйца не са добра идея.

Според Марлър шансът да се натровите със сурови яйца днес е много по-малък, отколкото преди 20 години, но все пак не е изключено.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Хората все по-често са насърчавани да пият сурово мляко и сокове, тъй като, според някои експерти, пастьоризирането намалява хранителната им стойност.

Марлър казва, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да създадат риск, тъй като намаляването на мерките за безопасност означава повишен риск от зараза от бактерията, вируси и паразити.

8 храни, които не трябва да топлите в микровълноватаИначе рискувате да си докарате лошо храносмилане и дори натравяне

„Няма достатъчно голяма полза, компенсираща пиенето на продукти, които могат да станат безопасни благодарение на пастьоризацията“, казва Марлър.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

Пазари

% Стойност
  • SOFIX 666.740 0.00%
  • BGREIT 114.650 0.00%
  • BGTR30 549.460 0.00%
  • BGBX40 130.460 0.00%
Ask Bid
  • EUR/USD 1.1836 1.1837
  • GBP/USD 1.3425 1.3426
  • USD/JPY 114.1100 114.1220
  • USD/CHF 0.9846 0.9848
  • USD/CAD 1.2808 1.2810
  • AUD/USD 0.7671 0.7672
  • USD/BGN 1.6522 1.6525
Ask Bid
  • DOW JONES 24601.97 24605.97
  • S&P500 2663.86 2664.36
  • NASDAQ 4705.68 4706.68
  • CAC 40 5398.32 5400.32
  • DAX 13129.91 13131.91
  • FTSE 100 7501.22 7502.72
  • ПЕТРОЛ 56.78 56.83
  • ЗЛАТО 1257.14 1257.64
  • СРЕБРО 16.09 16.12

Видео