6 храни, които ни държат слаби

31201
6 храни, които ни държат слаби

Да бъдем на диета не означава да сме глади. Ключът? „Някои храни съдържат правилната комбинация от хранителни вещества, обем, аромат и дори текстура, които помагат да контролирате апетита си", казва диетологът Марджори Нолан Коон.

Вижте шест храни, които работят точно по този начин и ще ви държат сити и слаби.

Пуканки

Ако търсите нещо за похапване, изберете пуканки. Те са пълни с фибри и ще ви накарат да се чувствате сити дълго време. Когато сравняват пуканки и чипс, диетолозите изтъкват, че пуканките са по – нискокалорични, с по – малко мазнини, по – обемни са и заради текстурата се дъвчат по – дълго време, което дава достатъчно време на мозъка да установи, че е нахранен.

Съчетайте с кленов сироп, поръсете крем супа с тях или ги хапнете с малко пармезан.

Ръжени сухари

Идеални за вашия тост. На две групи доброволци им се дава да закусват с пшеничен хляб и ръжени сухари. Вторите са по- малко гладни след четири часа и на обяд ядат с 8% по – малко. Според диетолозите ръжта съдържа специален вид влакна, които се разширяват в червата и така се смилат по – бавно, което води до понижаване на кръвната захар и стабилизиране нивата на инсулина, което поддържа чувството за ситост.

Комбинирайте с хумус и пушена сьомга, направете крутони или брускети.

7 храни, които подобряват сърдечното здравеМакар че упражненията също са важни, консумирането на тези седем храни помага за предотвратяване на сърдечно заболяване и подобрява общото здраве

 

Лют сос Срирача

Той е направен от люти чушки, които са богати на капсаицин и потискат апетита. Това съединение има множество ползи за отслабването, защото водят до повишаване на телесната температура и помагат за горенето на повече калории, както и да се чувствате сити дълго време.

Със сирача може да гарнирате пастата, да добавите в сандвича или в дресинга на салатата.

Гъби Портобело

В тях има специална съставка – „умами“, наречена „петия вкус“. На доброволци е дадено да ядат супа, в която има такива гъби и обикновени. Първите са яли по – малко, но са се чувствали по – удовлетворено спрямо вторите. Според учени това се дължи на „умами“ вкуса.

С портобело може да направите пица, да ги задушите с масло или печени с пушен пипер.

Картофи

Ако сте се отказали от този зеленчук, върнете го на масата. Сготвените и охладени картофи съдържат устойчиво нишесте, въглехидрат, който преминава през тънкото черво, без да се усвоява. Картофите са богати на фибри (особено кората), имат високо съдържания на витамин С и благодарение на съдържанието на пептин  водят до бързо засищане. Яжте ги печени, варени, на пара или на пюре. Най-добре е да се консумират охладени.

Тъмен шоколад

Няма как да има по – добра новина. При изследване на две групи доброволци, които консумират тъмен и млечен шоколад, тези, които избират тъмния се чувстват по – дълго време сити. Дори консумират със 17% по – малко калории след това спрямо останалите. Шоколадът в по – богат на протеини и мазнини, но по – беден на захари спрямо млечния.

Може да поръсите малко кисело мляко с шоколад, да намажете тортила или ръжен сухар с лъжичка тъмен шоколад. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Владо
# 0
09:03 | 22 March 2017
що за глупости... слаб в главата ще те държат скорбялата и въглехидратите.... а па сниманите пуканки с карамелче направо крещят ДИАБЕТ...
bau Bo)I(g
# 1
07:03 | 22 March 2017
"При изследване на две групи...", на които предоставили поредната манипулирана информация с цел реклама на ГМО, се установило, че и двете групи са пълни идиоти...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg