6 проблема в поведението на децата, плод на родителски грешки

10183
6 проблема в поведението на децата, плод на родителски грешки

© Pixabay

Можете да се опитате да убедите другите, че вашето дете е най-добре възпитаният малък човек в света.

Но ако правите грешки във възпитанието му, те ще бъдат съвсем очевидни в определени ситуации, посочва Bright Side.

Вижте някои от тях:

1. Навик да прекъсват другите

Да кажеш "Не прекъсвай!" не работи. Учете детето си всеки ден да изчаква останалите да свършат разговорите си, преди то да вземе думата.

Например, преди да се обадите на някого по телефона, кажете му: „Сега ще говоря по телефона и не трябва да ме прекъсваш. Ще приключа да говоря, когато дългата стрелка на часовника достигне тази цифра“.

2. Вашето дете докосва стоките в магазина или настоява да ги купите

Важно е детето ви да се научи да контролира желанията си и да знае, че не можете да купите всичко, което се продава, а всъщност и не е нужно.

Децата смятат, че влизането ви в магазина автоматично означава задоволяване на желанията им. Те не осъзнават, че имате списък, по който се ръководите.

Така че бъдете готови, преди да тръгнете да пазарувате. Направете списък на стоките заедно (нарисувайте картинки, ако детето ви не може все още да чете). Оставете го да отговаря за списъка, като внимателно следите как се справя.

3. Вашето дете не използва учтиви думи

Колкото по-рано започнете да учите на учтивост детето си, толкова по-добре.

Покажете му магията на учтивите думи: не правете нищо, докато не каже "моля". Казвайте "здравей", "чао" и "благодаря" първи, без да чакате детето да си спомни за тях.

Шест грешки на родителите, които превръщат децата в неудачнициРодителите често правят грешки, които могат да навредят на самочувствието на децата от най-ранна възраст и да ограничат шансовете им за успех в кариерата и личния живот

4. Не знаят кога да спрат

Детето трудно разбира, че има информация, която не бива да споделя с другите. То не познава срама от реакцията на другите на грешните думи, които е казало в грешното време.

Родителите, от друга страна, може да страдат от това. Опитайте се да въведете понятието "домашна тайна", което събира в себе си всички онези неща, които не бива да се казват пред други хора.

5. Детето се страхува да се отдалечи от вас

Детето се страхува да се отдалечи родителите си, когато самите те поставят бариери между него и обичайните му дейности.

Например, казвате му, че ако се спусне по голямата пързалка, ще падне и ще се нарани.

Ето защо, когато родителят в добро настроение изведнъж позволява на детето да отиде свободно на площадката, то вероятно ще избере да не рискува живота си за моментно удоволствие.

6. Затрудняват другите възрастни

Ако детето може лесно да започне разговор с непознат човек, това е знак за доверие в семейството. Това обаче може и да означава, че детето не знае, че възрастните могат да имат и други интереси.

Пример за това е, когато родителите не могат да правят това, което искат или от което имат нужда, защото се опитват да прекарат цялото си време с децата.

Не е изненадващо, че едно дете не може да си представи други хора, които искат нещо различно от това, което иска то.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас