Може би смятате, че здравето на сърцето е нещо, за което трябва да се притесняват само вашите баби и дядовци. Истината обаче е, че все повече млади хора се оплакват от сърдечни проблеми, което означава, че никога не е твърде рано да започнете да мислите за превенция.

В основата на всичко стои здравословният начин на живот и правилното хранене. На пазара има много храни, т.нар суперхрани, за които се смята, че ни гарантират здраво сърце и дълъг живот, но които, за съжаление, са доста скъпи и не всеки може да си ги позволи.

Все пак има и алтернативи, които са доста по-достъпни и евтини. Ето няколко от тях.

1. Цвекло

Много хора поръчват в ресторанта салата от цвекло и козе сирене, но странно защо никога не я правят у дома. Цвеклото е богато на съединения, които се борят с възпалението като антоцианини, бетаин и лутеин, а някои изследвания дори показват, че бетаинът може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

А ако харесвате сот от цвекло, той също ви зарежда с необходимите нутриенти за здраво сърце.

2. Цитруси

Тези плодове са достъпни и през лятото и са идеални за фрешове или смутита. Неотдавнашно проучване установи, че хора с обезитет, които редовно ядат грейпфрути, са имали значително понижение на кръвното налягане. Други изследвания показват, че жените, които консумират цитруси ежедневно, могат значително да намалят риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

3. Замразени горски плодове

Разбира се, най-добре е да ги консумирате пресни, но през зимните месеци може да не се лишавате от тях, като ги замразите. Проучване установи, че жените, които ядат повече от три порции боровинки или ягоди на седмица, могат да имат до 34% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания, отколкото тези, които не консумират такива.

4. Кейл

Това зеле има значителни нива на витамин А, В6, К, С, манган, калций, мед, фибри, калий и магнезий, а наред с това е нискокалорично. Изследванията също така свързват консумацията на кел с по-нисък холестерол.

5. Бобови

Нахут, леща, боб - тези продукти са пълни с протеини, фибри, фолиева киселина, желязо и калий. Изследванията показват, че консумацията им може да понижи холестерола и кръвното налягане и да помогне за поддържане на телесното тегло. А най-хубавото е, че всички те са достъпни и ги има навсякъде около нас.

6. Овес

Овесената каша обикновено се свързва с нещо болезнено скучно и безвкусно. Скромният овес не получава любовта, която всъщност заслужава. Тези малки зрънца съдържат 4 грама фибри и 5 грама протеин в половин чаша. Тук е разковничето - овесът съдържа вещество, наречено бета-глюкан, което може да понижи холестерола. Изследванията показват, че приемането на 3 грама бета-глюкан на ден може да намали "лошия холестерол" (LDL) с 5 до 10 процента при здрави хора.

7. Банани

Този сладък тропически плод е един от най-достъпните продукти. Богат е на калий, който е важен за нормалното кръвно налягане. Един голям банан съдържа почти 500 милиграма калий.