7 факта за делфините, които ще ви изумят

62817
7 факта за делфините, които ще ви изумят

Както знаете в Черно море има делфини. Освен това България разполага със собствен делфинариум, който горещо ви препоръчваме да посетите.

Делфините са изумителни същества. Днес ще споделим с вас 7 неща, които буквално ще взривят представите ви за тях.

1. Делфините са еволюирали от сухоземни животни


Те невинаги са живели във водата. Преди милиони години предшествениците на делфините са се придвижвали по земя, докато в един момент - преди около 50 млн. години не решават да намерят по-добра среда за живот - водата.

Доказателство за този процес на трансформация съществува - в перките на възрастните делфини са налице закърнели кости на пръсти, а също така и кости на крака.

2. Делфините могат да стоят в будно състояние в продължение на седмици

Скорошно изследване сочи, че тези съществат имат удивителни способности. Една от тях е да стоят будни с дни и седмици и дори завинаги.

Тази тяхна способност има логично обяснение. За да дишат, делфините трябва да излязат на повърхността на океана. Те не могат да дишат автоматично, както правят хората. Те трябва да са в постоянна будност, за да дишат и за да не се удавят. Как го правят?

Като изключват половината от своя мозък.

3. Делфините не могат да дъвчат

Ако сте наблюдавали как делфините ядат, ще забележите, че те сякаш гълтат храната. Това е така, тъй като те не могат да дъвчат. Делфините използват зъбите си само за улавяне на плячката. Понякога се налага тя да бъде раздрусвана или накъсвана, за да може да бъде преглътната.

Една от еволюционните теории за този начин на хранене обяснява, че това е необходимост. Делфините разполагат с изключително малко време за консумиране на храната. Ако се забавят, рибата ще избяга. Изключването на дъвченето от процеса е въпрос па оцеляване.

4. Делфините служат на военноморските части от 60-те години на 20 в.

Идеята да бъдат използвани способностите на делфините във военното дело се зараждат още преди 50 г. Както знаете, те са отлични детектори на подводни мини.

5. Делфините учат по-младите поколения как да използват инструменти

Според проучване от 2005 г. делфините притежават уникалната способност да предават познанията си на следващото поколение. Опитът се предава от майка на дъщеря. Става дума за умения за ловуване, които тези интелигентни животни са развили и които стриктно предават от поколение в поколение.

6. Делфините се дрогират с токсини от риби

Рибата таралеж съдържа силни токсини. Оказва се, че делфините са наясно с това и умишлено ги използват.

По принцип токсините, които рибите таралеж съдържат, са смъртоносни. В умерена доза обаче те действат като наркотик. BBC разполага с филм, в който делфини умело си подават една такава риба в продължение на 20-30 минути. След това делфините се издигат на повърхността и наблюдават отражението си във водата.

Тук става дума за умишлено интоксикиране.

Очевидно хората не са единствените същества, които проявяват интерес към наркотичните вещества.

7. Делфините комуникират между себе си по име

Те имат собствени имена и ги използват. Разполагат с т.нар. "уникално свирване", което служи като име. Те могат да го използват, за да привлекат вниманието на другите делфини.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg