7 унгарски ястия, които да опитате

8051
7 унгарски ястия, които да опитате

Lángos

Тази класическа храна може да вземете за из път. Дълбоко пържено тесто (бел.ред, като нашите мекици), което се консумира топло и покрито със заквасена сметана и настъргано сирене или с чесново масло (или всичко това).

Те се сервират целогодишно и са много достъпни. Понякога са направени с картоф (krumplis lángos) и понякога се сервират с колбас (kolbász) отгоре.

Kürtőskalács

Тези сладкиши са направени от дълги ленти захарно тесто, увито около конуси, намазани с масло и се пекат върху въглен. Захарта карамелизира, като се образува хрупкава глазура и когато тестото се извади от формата, се освобождава пара.

Преди да се сервират, те обикновено се поръсват с топинги, като канела или смлени орехи. Популярни са по време на коледните празници.

Töltött káposzta

Пълненото зеле е популярно ястие в голяма част от Източна Европа, както и в части от Азия. Унгарският специалитет включва варени зелеви листа, пълнени със свинско месо и говеждо, ориз и домати.

Както при много унгарски ястия, то е щедро ароматизирано с червен пипер. Това ястие обикновено се консумира през зимата и определено си заслужава да се опита.

Gulyás (Гулаш)

Националното ястие на Унгария обикновено се възприема като яхния в повечето части на света, но автентичният gulyás всъщност е бульон, приготвен от парчета говеждо, с лук, червен пипер, домати и черен пипер. Сервира се с пресен бял хляб и нарязана люта чушка.

Това е традиционно селско ястие и първоначално е приготвяно от пастири в чугунени котли на открити огнища. Все още то се приготвя така в някои автентични ресторанти, защото се смята, че това е най-добрият начин за него.

Dobos Torta (Добуш торта)

Тази вкусна торта е популярна в цялата страна и се сервира често при сватби и партита. Състои се от между 5 и 7 деликатни блата, всеки от които се маже с шоколадов крем и се покрива с дебел слой карамелизирана захар.

Страниците на тортата обикновено са покрити с орехови ядки, като лешници, орехи или бадеми. Името и идва от нейния създател - готвача Йозеф С. Добос.

Kolbász (Наденички)

Те са изключително разпространени в Унгария и се предлагат в ястия, сервирани на закуска, обяд и вечеря, слагат се в салати, супи, яхнии. Kolbász е общото наименование на унгарската наденица и се предлага в различни видове - варени, печени, пушени, пържени.

Gyümölcsleves (Студена плодова супа)

Въпреки че може да звучи като нещо, което бихте опитали за десерт, Gyümölcsleves обикновено се сервира като стартер или леко лятно ястие. Най-популярната версия на този освежаващ деликатес е meggyleves, направена от вишни, заквасена сметана и малко захар.

Този вид супа се консумира в Централна и Източна Европа, където плодовете са в изобилие през пролетта и лятото. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...