8-часовият изпит, заради който децата в Южна Корея се самоубиват

8982
8-часовият изпит, заради който децата в Южна Корея се самоубиват

© Pixabay/Instagram

Всяка година през ноември повече от половин милион гимназисти в Южна Корея се изправят пред изпитанието на техния живот - скандалният Suneung, или CSAT.

Това е изморителна осемчасова сесия от изпити, по времето на която учениците се тестват по корейски, английски, математика, история и други науки. Това е единственият най-важен тест, който всеки корейски ученик полага в живота си.

От него зависи приемът в университет, както и бъдещите перспективи за работа, доходи, дори местоживеене и възможности за брак, посочва Amusing Planet.

Това е толкова критичен изпит, че властите се опитват да направят максималното, за да улеснят деца и родители. В този единствен ден изпитът е приоритет на цялата нация.

Заради него служителите започват работа с час по-късно, а учениците получават предимство на пътя, като често дори са придружавани от полицейски служители до изпитните центрове.

Магазините, банките и дори фондовият пазар отварят по-късно. Самолетите остават на земята по време на теста за слушане, така че учениците, които се намират в близост до летища, да не бъдат обезспокоявани от шума.  

Тълпи от хора, често по-млади съученици, учители и приятели, излизат по улиците, като пеят и предлагат шоколадови бонбони, пожелавайки късмет на отправилите се на тест. Нервните родители се събират в храмове и църкви, носят снимки на децата си и се молят за успех.

Натискът за добро представяне на CSAT води до стрес и депресия сред учениците, като самоубийствата не са изключение.

"Повечето ученици се представят по-зле на реалния изпит, отколкото на тренировъчните, защото са изложени на голям натиск. Дори и учениците, които са се справили добре с практическите тестове, се справят по-зле в деня на големия тест заради нервите си", каза 19-годишният Лий Йеон-соо пред Aljazeera.

Тъй като в страната има само няколко престижни университета, конкуренцията е жестока.

"Шансовете да се доберете до добро висше училище се равняват на вероятността да ви удари мълния", се шегува друг ученик.

Има толкова много социален натиск за прием в най-добрите колежи, че много студенти се явяват на изпита няколко пъти, което само по себе си е причина за срам, тъй като е предпоставка да бъдат смятани за недостатъчно интелигентни.

Невъзможността да се представят според собствените си очаквания и теци на родителите често води до опити за самоубийство.

Най-успелите деца имат родители, които правят тези девет нещаМного неща са изписани за качествата на възрастните, които постигат сериозни успехи в живота и за това какво ги различава от останалите. Ако обаче сте родител, по-важният въпрос може би е:

 

Подготовката за изпита също е ужасяваща. Тя продължава целодневно, дори и през уикенда. Въпреки правителствена наредба учебните центрове да затварят врати в 22:00 часа, някои все още нарушават закона, като преподаватели и ученици се потят до 2 часа през нощта.

Учениците са толкова заети, че нямат живот извън обучението си, а училищата се превръщат в затвори. Подобно на възрастните, които пък са хванати в капана на безкрайните часове работа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg