Когато хората говорят за изменението на климата, често става дума за повишаване на температурите и свиване на местообитанията.

Но какво означават по-високите температури за хранителните култури е въпрос, който ще има най-голямо въздействие върху ежедневния ни живот.

Някои от любимите ни храни изискват определен климат, за да растат или, в случая на риба и морски дарове, определени водни условия, за да се развиват.

Ето 10 неща, които рискуваме да загубим или които може да сме принудени да преместим на по-хладен климат. Това може да има опустошително въздействие върху местните икономики и дори да повлияе на вкуса на храната.

Кафе

Тъй като тропиците се затоплят, кафеените храсти стават по-малко продуктивни и по-податливи на болести. До 2050 г. приблизително 50 процента от сегашната земя за производство на кафе може да бъде неизползваема.

Шоколад

Какаовите дървета може да обичат топлината, но не харесват сухия климат, която тя носи. На някои горещи точки, като Индонезия и Западна Африка, вече наблюдава спад в добива.

Вино

Твърде много топлина за продължителен период унищожава киселинността на гроздето. Полученото вино има вкус на "варено". До края на века много известни региони, като долината Напа, може да са твърде горещи, за да се произведе страхотно вино.

Ябълки

Много сортове ябълки изискват определен брой дни зимен студ, за да родят плодове през следващата година. В много части на света зимите са твърде меки и това може да се отрази на реколтата.

Бадеми

Бадемовите култури в Калифорния (индустрия, възлизаща на 4 милиарда долара годишно) оцеляха след скорошната суша чрез изкуствено напояване, но ако се повтори, бадемите могат да станат по-редки и много по-скъпи.

Царевица

Добивите вече намаляват поради невероятно горещите лета в последно време. Тази тенденция ще продължи, а до края на века производството може да спадне с до 50 процента.

Боб

Освен няколко вида, повечето сортове боб мразят топлината. Тъй като глобалните температури продължават да се повишават, има опасност от загуба на голям процент от конвенционалните бобови култури до средата на века.

Стриди

Тъй като нивата на въглероден диоксид се повишават в атмосферата, повече се абсорбира от океаните, които стават все по-киселинни. Тази киселина разтваря черупките на животни, като стридите.