Всички знаем, че здравословното хранене е ключът към по-дълъг живот.

Понякога обаче само си мислим, че се храним здравословно, а чрез излишни съставки влошаваме качеството на храната, която приготвяме у дома.

Със следващите прости съвети и трикове ще направите всяко хранене по-здравословно за нула време.

1. Използвайте авокадо наместо майонеза

Знаете ли, че в една супена лъжица от любимата ви майонеза се съдържат около 100 калории и 9 грама мазнини?

Ако ще си правите салата, в която обикновено слагате майонеза, опитайте да добавите авокадо вместо нея. Въпреки че авокадото също съдържа мазнини, те са много по-здравословни от тези в майонезата.

Ако не разполагате с авокадо, можете да добавите кисело мляко. То е отличен източник на протеини.

2. Използвайте зехтин вместо олио

Ако използвате растителни масла, като например рапично, царевично и соево олио, никога няма да ядете здравословна храна.

Те са високо рафинирани и причиняват вреди на здравето ви, особено при нагряване.

Заменете ги със зехтин, като за готвене не използвайте него, а кокосово олио. И двете са много по-здравословни.

Вижте още: 10 наистина евтини супер храни от магазина до вас

3. Заменете солта с подправки

Често добавяме сол или бучка масло към нашите ястия, за да ги направим по-вкусни, без да осъзнаваме, че по този начин слагаме ненужни мазнини и натрий.

Един от най-добрите начини да направите храната по-здравословна, е да използвате различни подправки вместо сол.

Можете да овкусите ястията си със сушени и пресни продукти като магданоз, кориандър, копър, чесън, босилек и други.

4. Намалете захарта

Има много причини да се откажете от захарта, но ако не можете да го направите, поне се опитайте да намалите количеството й.

Захарта е ключов фактор за повечето здравословни проблеми. Прекаляването с нея може да доведе до диабет и остеопороза, отслабва имунната система и причинява увреждане на бъбреците, разстройва минералния баланс на тялото и ускорява процеса на стареене.

Опитайте се да използвате стевия вместо захар, за да направите напитките и храната по-здравословни.

5. Използвайте повече зеленчуци при готвене

Зеленчуците са богати на важни витамини и минерали.

Опитайте се да добавите повече от тях към вашите ястия, дори и към тези, чиито рецепти не включват зеленчуци.

В края на краищата, не е трудно да се добавят замразени броколи към ориза или чушки и гъби към лазанята.

Вижте още: Петте най-полезни зеленчука

6. Използвайте вода вместо бульони

Бульоните на прах съдържат не само много сол, но и други вредни съставки.

Затова използвайте вода вместо бульон. Ако имате време, можете дори да си направите свой собствен бульон.

Ще го използвате за подправка на ястията по-дълго, ако го разделите на части и замразите – например във формата за лед.

7. Наблегнете на пълнозърнестите храни

Когато правите хляб, тестени изделия или оризови ястия, използвайте пълнозърнести продукти вместо рафинирани.

Хапвайте пълнозърнест кафяв ориз вместо бял или пълнозърнест хляб вместо бял.

Проучванията показват, че консумацията на пълнозърнести вместо на рафинирани зърнени храни намалява риска от много хронични заболявания.

8. Използвайте нискомаслени сирене и кашкавал

Ако често използвате сирене във вашите рецепти, купувайте нискомаслено, за да намалите приема на наситени мазнини.

Когато поръчвате пица или я правите у дома, не прекалявайте с кашкавала. По-добре добавете повече зеленчуци.