8 причини за дълголетието на кралица Елизабет II

38285
8 причини за дълголетието на кралица Елизабет II

© Instagram

Кралица Елизабет II, която на 90 години стана вчера първия британски монарх, който достига сапфирен юбилей, пише ВВС.

Здравословното й състояние е завидно. През 2015 г. например тя изпълни 306 ангажимента във Великобритания и 35 в чужбина. Какво знаем за дълголетието и доброто здраве на британската кралица?

1. Добри гени

Кралицата може да благодари на майка си, която живя до 101 години, за наследените от нея добри гени. Според Сара Харпър от Оксфордския институт за застаряване на населението половината от шансовете да имаме дълъг живот са ни заложени от раждането.

„Ако родителите и бабите и дядовците ви да достигнали 80-90 години, имате по-голям шанс да сте наследили добри гени. По-вероятно е да имате здрава имунна система и по-малка вероятност да развиете тежки хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания“, казва Харпър.

Бащата на кралицата Джордж VI почина на 57 години, но дядо му Джордж V живя до 70 години. И двамата починаха вследствие на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Бабата на Елизабет II по бащина линия живя до 85 години, а дядо й и баба й по майчина линия достигнаха съответно 89 и 75 години.

2. Не пуши и не пие прекомерно

Половината от хората, които пушат в дългосрочен план, умират преждевременно, като губят средно десет години от живота си. Кралицата никога не е пушила и не се е изкушавала да го прави, казва бившият й прессекретар Дики Арбитър.

„Хората пушеха много в младежките й години, то това никога не я е привличало“, разказва той. Кралицата също така не пие много. „Рядко съм я виждал да изпива повече от една чаша алкохол“, разкрива Арбитър.

Според Британската служба за обществено здраве максималното количество алкохол на седмица не бива да надхвърля 14 чаши.

3. Здравословна диета

„Кралицата спазва строго правило - никакви картофи, никакъв ориз, никаква паста за вечеря“, казва Дарън МакГрейди, който е бил личен готвач на кралицата. Според него Елизабет II се тревожела за фигурата си и предпочитала прости ястия като пилешко месо със салата.

Нито кралицата, нито съпругът й Филип, херцог на Единбург, прекаляват с храната, казва историчката Кейт Уилямс. Затлъстяването намалява продължителността на живота с три до десет години и е рисков фактор за сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

4. Щастлив брак

Съществуват научни данни, според които бракът има положителни последици за здравето. Изследователи от Нюйоркския университет установиха, че бракът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 5%, когато в него няма напрежение.

Елизабет II и съпругът й, който е с пет години по-голям от нея, са женени от 68 години. През 2012 г. кралицата изказа признателност към съпруга си по време на честванията на Диамантения й юбилей, като го нарече „постоянна сила и водач“. „В живота й имаше само един мъж и това е Филип“, казва Арбитър.

5. Упражнения и почивка

Кралицата „се качва на коня един-два пъти в седмицата и язди през целия ден. Ако няма време да излезе, за да разходи кучетата сутринта, го прави следобед. Не прекарва и един ден зад бюро. По време на церемония за встъпване в длъжност остава права 90 минути“, разказва Арбитър.

Елизабет II празнува Сапфирения си юбилей На 6 февруари се навършват 65 г. от възкачването й на трона

Харпър казва, че най-доброто упражнение е постоянната активност вместо половин час рутинни упражнения като тичане на пътеката за ходене във фитнес залата. Освен това кралицата се грижи за съня си.

„Спи около шест часа всяка вечер и се буди всеки ден в 7.30 сутринта“, обяснява Арбитър. Недостатъчният или прекомерният сън също намалява годините живот. Според изследване на университета в Уоруик, Великобритания, хората, които спят по-малко от шест часа или повече от девет часа, е по-вероятно да умрат преждевременно.

6. Малко стрес

Стресът може да ни съкрати живота с години. Според изследване, публикувано в British Medical Journal, стресът дори в малки количества, увеличава опасността от сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания с 20%.

„Не вярвам, че кралицата изпитва стрес. Може да се ядоса, ако нещо не се получи добре, но тъй като в повечето случаи това не зависи от нея, няма смисъл да се стресира“, казва Арбитър. Харпър обяснява, че колкото повече контрол имаме върху живота си, толкова по-вероятно е да живеем повече години.

„Кралицата е интересен случай, защото има някои аспекти в живота й, които не зависят от нея, но контролира всички сфери, в които може да взема решения“, отбелязва Харпър.

7. Умствена дейност

Като държавен глава на Великобритания и още 15 държави от Общността на нациите кралицата има много неща, за които да мисли. „Тя получава правителствени документи на държави от цял свят. Чете и пише кореспонденцията си, подготвя се за аудиенции и говори с всякакви хора“, казва Арбитър.

Изследване на Медицинския център Ръш в Чикаго установи, че стимулирането на мозъка е свързано с по-нисък процент на влошаване на когнитивното здраве, въпреки че са необходими още изследвания по въпроса.

8. Вяра и солидарност

Кралицата е официален Защитник на вярата във Великобритания и се смята, че е набожна християнка. В увода на книгата „Служещата кралица и кралят, на когото служи“, публикувана по повод 90-я й рожден ден, Елизабет II отбелязва, че е много благодарна на Бог за голямата му любов.

Религиозната вяра е свързана с дълъг живот, въпреки че няма научно потвърждение на тази връзка. Британската кралица председателства над 600 неправителствени организации като Центъра за изследване на онкологичните заболявания във Великобритания и Кралското дружество за превенция на жестокостта към животните.

Charities Aid Foundation разкри през 2012 г., че кралицата е помогнала за събирането на 1.4 млн. паунда (над 2 млн. долара) за благотворителни каузи. Поради това симпатизантите й казват, че оказването на помощ на другите е фактор в нейна полза.

Смята се, че солидарността е свързана с по-дълъг живот и че намалява нивата на депресия.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg