8 ястия, които трябва да опитате в Румъния

6731
8 ястия, които трябва да опитате в Румъния

Ако решите да посетите Румъния, по-добре е да бъдете гладни, когато пристигнете. Кухнята на тази страна е толкова разнообразна и вкусна, смесица от местни традиции и влияния на завоевателите (от османците до австроунгарците).

Днес тук може да опитате както модерна кухня, каквато ще намерите в градските ресторанти, но и да се потопите в автентичната атмосфера в селските райони.

В планините на Трансилвания ще намерите семейни градини с биологично чисти храни, овчари правят сирене в дървени колиби, а баби в цветни забрадки ще ви почерпят с най-добрата мамалига, която някога сте опитвали.

Вижте кои са ястията, които не трябва да пропускате, ако имате път към Румъния.

Brânză de Burduf

Трансилвания е известна с гъстите си гори, с върховете, покрити с мъгли. Тук именно ще намерите едно от най-вкусните сирена в страната, които приготвят местните овчари. То се прави от смес от овче и краве мляко, осолява се и се съхранява с борова кора. Резултатът е специфичен вкус, отличителен за този вид сирене.

Сланина

Тук сервират късчетата свинска мазнина, запържени с червен лук, а по селата това е дори закуската. Може да опитате маринованата или осолена сланина, която да подредите върху парче пресен хляб или просто да я изпечете на открит огън.

Чорба

В Румъния почти всяко хранене започва с купа супа. И готвачите тук са запознати с една важна житейска истина: супата трябва да се консумира с нещо кисело.

Това може да е оцет, лимон или сок от кисело зеле. Все пак най-разпространената румънска супа - чорба, е уникален ферментирал сок от пшеница или трици, наречен бур.

Булз

Тази плътна топка от полента, пълна с натрошено сирене, бекон и масло, е суперхраната на румънските овчари. А те имат добро извинение да хапват това калорично ястие – пашата на овцете по скалистите карпатски върхове, както и гонене на мечките от стадата.

Дроб

В дните около Великден в Румъния традиционно се коли агне, а традицията тук е да изразходва всяка част от животното, включително и вътрешностите. Всъщност именно с тях се прави и ястието дроб, смесено с твърдо сварени яйца и пресни билки.

Джолан

Истински празник за всеки, който обича месо. Тук сочното свинско се сервира с боб и е традиционно ястие на 1 декември, но можете да го опитате по всяко време в местните заведения. Джоланът може да бъде поднесен и в комбинация с качамак или кисело зеле.

Пастърма

Оригиналната пастърма ще намерите в Трансилвания. Местните отделят част от месото (овче или свинско), осоляват го и го обтриват с подправки, след което го оставят да съхне на проветриво място. Понякога месото се пуши или се поставя в дървени бъчви, запечатани с глина, за да го консумират през пролетта.

Лангоси

Тези тестени пържени парченца (тип мекици) се предлагат навсякъде, дори на улицата. Можете да ги консумирате със сладко, с пудра захар, със сирене или сметана.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...