Ако сте любители на овесените ядки, имате късмет.

Те са много полезна и универсална храна, подходяща и за солени, и за сладки ястия.

Може да бъдат част от закуската, обяда или пък да направите бисквитки или сладкиш с тях. Освен това са евтини и се намират навсякъде.

Ето още няколко причини да ги добавите в списъка за пазаруване.

1. С високо съдържание на протеини

Овесените ядки са с изненадващо високо съдържание на протеини - около 10.9 гр. на 100 гр. Те съдържат и всички основни аминокиселини, но нямат достатъчно лизин, за да бъдат класифицирани като „пълноценен“ протеин. Затова е добре да добавите малко семена или ядки, за да увеличите приема на аминокиселини.

Можете също така да увеличите съдържанието на протеини, като добавите кисело или прясно мляко.

2. Подпомагат храносмилането

Овесът е с високо съдържание на фибри - както разтворими, така и неразтворими, което въздейства положително на тялото. Това може да помогне за по-лесното отслабване.

3. По-нисък холестерол

Бета глюканът в овеса се свързва с вода, образувайки желатиново вещество, което създава слой в храносмилателния тракт, особено в тънките черва, за който се смята, че се свързва с липидите. Това подпомага усвояването на холестерола в тънките черва, намалявайки нивото на лошия холестерол.

4. Източник на бавно освобождаваща се енергия

Ако имате нужда от нещо, което да ви държи сити цяла сутрин, ви трябва само купичка овесена каша. Овесът е сложен въглехидрат, а тялото се нуждае от въглехидрати, за да ги превърне в глюкоза като източник на енергия.

Сложните въглехидрати са дълги молекули, които се смилат по-дълго, в сравнение с обикновените въглехидрати, което означава много по-продължително освобождаване на тази енергия.

5. Чудесна храна след тренировка

Бавно освобождаващите се въглехидрати в овеса са фантастични преди или след тренировка. Магнезият в тях е жизненоважен и за мускулната функция. Можете да добавите нарязан банан за повече енергия.

6. С важни минерали и витамини

Овесът съдържа набор от много важни витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Това включва витамин В1, както и минерали, като манган, селен и цинк. Той също така съдържа магнезий, който е от съществено значение за транспортирането на енергията в тялото и за насърчаване на нормалната мускулна функция.

7. Овесът не съдържа глутен

Овесът не съдържа глутен, но има авенин - протеин, подобен на глутена.

8. Овес за отслабване

Овесът е с ниско съдържание на калории и е добър източник на фибри. Това означава, че ядките ви карат да се чувствате сити по-дълго.

9. Защитете кожата

Овесът може да предпази и кожата. Изненадващо, нали? Много кремове и лосиони съдържат овес в определени форми заради неговите антиоксидантни свойства. Той често се използва при суха кожа и за облекчаване на сърбеж и дразнене. Той също така създава бариера и позволява на кожата да задържа влага, като я омекотява и хидратира.